Det føles som en litt dristig tittel, men av og til må en vel bare være litt vågal og kaste seg uti det - stort eller lite. Sannheten er at jeg føler en slags ydmykhet ved nyttår: Ett år har gått (men det gjør det jo egentlig hele tiden; for hver dag og time har vi stått på nesten samme sted ett år tidligere) - men ved nyttår føler jeg altså at det har gått ett år og at ett nytt står for tur. Så mange ting å tenke tilbake på - og så mange ting å se frem til. Ville jeg blitt mer lykkelig om jeg greide å se på hver månedsskifte på samme måte? Eller ville jeg blitt ulykkelig eller mer stressa?

Nå har jeg uansett rota meg inn i noe annet enn jeg tenkte skrive om.

2015 

365 dager spekket med slit, moro, stress, strev, latter, blod, tårer, svette osv. Hvor begynner man? Heldigvis er dette mest av alt et sted for løpetankene mine, så jeg begrenser meg til løpeåret 2015 - tror jeg. Og det har vært utrolig mange fine løpeturer, alene eller i godt selskap! Tid for lange og fine samtaler, eller for tid helt for meg selv. Mange timer ute, ofte i marka. Soloppgang, stiv kuling, stekende sol, tåkeheim, solnedgang og bitende kaldt. Hver årstid, sin sjarm.  Jeg er så takknemlig for alle de gode løpevennene jeg har - tusen takk!

 

Strava påstår jeg har løpt 2687 km - siden endomondo kommer frem til 2685 antar jeg det er sånn omtrent riktig. Tallene for løpeåret 2014 var 2317, som betyr drøyt 10 prosent økning. Jeg har hatt en god dose med småvondter her og der, og altfor mye snørr og hoste. Men har vært heldig og sluppet unna skadeavbrekk. Jeg har hatt mer fokus på bevegelighet og styrke i år, spesielt siste halve året - skal ikke skryte på meg at jeg har begynt med det av andre grunner enn fare for skader og skavanker. Alderen har definitivt meldt seg; høyt og tydelig. Så jeg driver med yoga og andre øvelser på stuegulvet, og etter 7-8 år med minimal bevegelighetstrening gjør jeg nå bot. Jeg gjør antakelig for lite -  men alt er bedre enn ingenting. Basta. 

I tillegg til løpinga blir det en god del sykling, til og fra jobb og ellers når det er mest effektivt (hvilket er ganske ofte). Og jeg går mye, jeg bærer unger og sekker og akebrett og sykler og vinterdresser og fandens oldemødre. Dette har jeg ikke loggført. Så da teller det ikke. Jeg får en del tyn fra ulike hold på at jeg trener for mye, hvilket jeg egentlig blir ganske pissed for. Det er nesten ingen som tør si til folk som ligger på sofaen 24-7 at de burde komme seg opp og ut, røre på liket. Men jeg må finne meg i å høre på at maraton er farlig og at småbarnsmor med sjefsjobb burde trene mindre og senke ambisjonsnivået. Ikke én jævla cupcake har jeg bakt i 2015.  Ingen bursdagskake formet som en fotballbane, barbiedukke eller hva pokker andre foreldre driver med - har jeg på samvittigheten.  Jeg kunne igrunn fortsatt lista over all galskap vi ikke driver med, men poenget er at jeg trenger å trene - jeg trenger den timen utendørs for ikke gå på veggen. Jeg kunne selvsagt gått en tur - men jeg liker å løpe. Og det er best for alle rundt meg at jeg får litt luft. Uansett er det i alle fall sånn at jeg aldri svarer ærlig på spørsmål om hvor mye eller lite jeg trener, så det passer meg fint å kunne si at jeg løper ca 5-6 mil i uka. Så holder jeg oftest kjeft om timene med sykling, gåing, styrke og bevegelighet. Folk flest syns 5-6 timer per uke er for mye. 

I løpsoppsummeringa for 2015 hører jo selvsagt også løpskonkurransene og ikke minst treningsuka jeg hadde på Fuerteventura med Ingrid Kristiansen! For en utrolig uke det var. Stian overrasket meg med det i bursdagsgave, og hadde i tillegg samkjørt med Hege som også ble med. Dette var i slutten av november, og jeg fikk glede meg til det helt fra april! Noe slikt gjør jeg veldig, veldig gjerne igjen. Ikke fordi jeg tror jeg skal bli proff, men fordi det var en herlig uke som bestod av trening, hvile, skravling og mat! Og sol, inspirasjon og vin. Påfyll på alle fronter altså. Sommerferie på Sørlandet og Dolomittene var også med på årets høydare listen. Mye løping og aktivitet utendørs blir visst aldri feil:-)

Løpskonkurransene i 2015

20 konkurranser er kanskje i overkant?? På den annen side skulle jeg gjerne vært med på mer moro. Det var stort å greie målet i Frankfurt, men jeg er vel så fornøyd med maraton på fjellet i mai. Av andre store løpsopplevelser i 2015 står Nordmarkstravern og 3 opp og ned - dette er hyggelige arrangement i skauen som anbefales glatt videre!

 

Intervaller og vekt

Treningsåret 2015 har vært veldig rotete. Tidligere år har jeg vært veldig flink til å holde en slags ukesstruktur med intervall og langtur hver uke - nesten hele året. De siste to årene har det gradvis blitt mer og mer rot, og mindre struktur. Jeg har løpt mer de siste årene, men løper mer på lykke og fromme og lite etter skjema. Jeg hviler for lite, både i form av søvn og annen hvile. Tilsammen så gir dette meg selvsagt dårligere utbytte av treningen. Men de siste årene har det blitt klarere for meg i alle fall, at jeg trener fordi jeg liker å være aktiv ute  og tidene jeg oppnår på løp blir underordnet. Ikke at jeg ikke bryr meg om tidene, men jeg bryr meg mer om å få vært mest mulig ute. Jeg håper at jeg i 2016 skal finne litt mer overskudd til å kjøre hardøkter, som intervaller og kortere tempodistanser. (Med kort mener jeg 3-5 km tror jeg). Men om hodet er like slitent i 2016 så blir det vel samme kaosgreia.

I tillegg til at jeg har løpt og trent mye har jeg også greid å kvitte meg med et par av de ekstra kiloene som har kommet på i småbarnsmortilværelsen. Jeg har fortsatt et par igjen, som jeg håper ryker nå etter nyttår. Disse kiloene i minus er positivt både for løpstempo, løpsfølelse og generelt for selvbilde:-) Kinderegg altså! I tillegg passer stadig flere plagg som har fått hvilt lenge nå.

Til slutt, en liten km oversikt for 2015 - som klart og tydelig viser mangel på jevnt trykk gjennom året. Snittet ligger nok på 5-6 mil i uka, men det er for stor spredning og standardavvik på ukene. Flere uker med over 70 km viser at 2015 har vært året hvor jeg enkelte uker har løpt mye, men kanskje har det kostet for mye slik at disse ukene lett har blitt etterfulgt av sykdom og småskader. Det er liksom sånt en lærer på, ikke sant?

 • Januar: 143 km (inkl ca 4 mil ski)
 • Februar: 208 km (inkl 3-4 mil ski)
 • Mars: 256 km
 • April: 237 km
 • Mai: 250 km
 • Juni: 190 km
 • Juli: 303 km
 • Agust: 263 km
 • September: 222 km
 • Oktober: 206 km
 • November: 264 km
 • Desember: 245 km