Jeg startet en løpegruppe våren 2009, da jeg selv var på utkikk etter en gruppe å trene med. Jeg ønsket meg treningskompiser først og fremst, og ikke nødvendigvis en trener. Jeg fant ikke en slik gruppe, og startet derfor min egen. Gruppa har over 1000 medlemmer på facebook i dag og jeg har ikke eksakt tall på hvor mange som har vært innom, men det er god sjanse for at det er godt over 400.

 

Jeg anbefaler alle som liker å løpe (og forsåvidt også de som ikke liker det) å finne seg en gruppe å løpe med. En gruppe gir deg følgende fordeler:

  • Treningsavtaler er lettere å holde enn en løs avtale med deg selv om å trene i kveld
  •  "Konkurrenter" gir deg bl. a mer fart og inspirasjon. Også kalt positivt gruppepress
  • I gruppa deles erfaring m skader og utstyr - du slipper gjøre alle feilene selv

   

  Det kan også oppsummeres slik:

  • Mer trening
  • Mer struktur på treninga
  • Mer kontinuitet i treninga
  • Morsommere trening
  • Nye venner og bekjente

  Men nok om hvorfor du skal finne deg en gruppe, mer om hvordan. For ikke alle har tilgang på slike fine løpegrupper.  Og da syns jeg du skal gjøre som meg; starte en! Men hvordan gjør man det?

   

  Forutsigbart

  Først og fremst må du bestemme deg for hvor og når, og da bør du etter min mening tenke på hvor og når du vet at du nesten alltid kan. Det er selvsagt viktig å tenke på at sted og tid passer andre, slik at det kommer noen, men min erfaring er at tidspunkt som er bra for noen er kjempedårlig for andre. Det viktigste er tross alt at du som ønsker å dra det i gang er tilgjengelig på det stedet og det tidspunktet. Stedet du velger bør altså være lett tilgjengelig for deg (og andre), men det må også være litt egnet for trening. Selv syns jeg en park er et supert sted, fordi jeg holder intervalltrening for gruppa. Andre grupper har felles løpetur, og trenger da bare et oppmøtested f.eks i sentrum og ulike løyper som løpes. Så, for å bestemme sted bør du også bestemme hva slags løpetrening du ønsker å holde. Det er fordeler og ulemper uansett hva du velger, men personlig syns jeg intervalltrening er å foretrekke. Intervalltrening egner seg godt fordi nivåforskjellene i gruppa blir "nullet ut" for hver intervall, istedet for at den vokser seg større gjennom løpeturen. I tillegg kan man holde hele treninga i samme område som oppmøtestedet, og det gjør det enklere for de som kommer fem minutt for sent eller for de som ønsker å ha en jakke og en flaske tilgjengelig. Det er kanskje også den treningen flest mosjonister som trener alene skulker, og det er den treningen som du har mest godt av litt konkurranse på. Det er imidlertid ingenting som sier at du ikke kan ha både intervall og løpetur i tilbudet til gruppa, men jeg vil nok anbefale at du etablerer den ene ukedagen før du dobler treningstilbudet. Men om du allerede trener to ganger i uka til veldig faste tider ville jeg kjørt på. Det aller viktigste er at du stiller deg spørsmå om hvor ofte, hvordan, hvor og når før du går i gang. Hva vil du helst få til og hva kan du greie?

   

  Informasjon

  Dernest bør du sørge for litt publisitet, og det kan være vanskelig i starten. Men ta kontakt med allerede etablerte løpegrupper og godt besøkte løpeblogger, de er mest sannsynlig villig til å gi deg litt reklame og omtale. De fleste løpeblogger har lesere godt utenfor det geografiske området bloggeren selv holder seg til. Facebook er også velegnet for å spre slik informasjon, og feks endomondo. Begge steder kan du lage både events og grupper. Media kan også være aktuelt, men de er ikke alltid like lett å få oppmerksomhet fra.  Videre kan du henge opp lapper på matbutikken, barnehagen og skoler, sende invitasjoner til kolleger og venner.

   

  Tålmodighet

  Det kan være vanskelig i starten. Kanskje er det uker det ikke kommer noen, og da er det lett å gi opp. Du bør være forberedt på disse små slagene. Jeg husker ennå de øktene jeg ble stående alene, men dette er kanskje det som gjør meg mest glad i dag; å se det står en hel gjeng på oppmøtestedet. Uansett drittvær og temperatur! Før gruppa er vokst til vil sommerferie og de kaldeste vintermånedene være en stor utfordring, det trengs en stor stamme for å overleve vinteren. Du bør være glad i vinterløping selv for å holde i gang i denne perioden eller evt vurdere å ha pause på vinteren. Slikt må du tydelig kommunisere slik at alle vet 100% sikkert om det er trening eller ei. Jeg anbefaler ikke at øktene er "usikre" eller at det tas værforbehold.

   

  Robust

  Når gruppa etter hvert får noen faste medlemmer bør du snarest sørge for at du får minst en alliert i gruppa, slik at du kan være syk eller bortreist:-) Tilgjengelig informasjon på facebok og/eller blogg er lurt!

  Jeg kjenner til følgende grupper, og jeg gjør veldig gjerne tilføyelser til lista!