Pulsklokke: Et must for meg, og har etterhvert blitt allemannseie blant mosjonister. Du kan finne klokker i alle prisklasser og i alle varianter. Jeg vil anbefale å starte med en relativt enkel en, med ikke altfor mange funksjoner. Om du ønsker å bruke mye tid på treningsdataene dine etter økta, trener til vanns og lands, må du stort sett legge mer penger på bordet og litt mer tid på å sette deg inn i klokkas finurligheter. Etter mitt skjønn er puls og distanse det mest essensielle - og det fikser de fleste klokkene fint nå:-) Sjekk også hvor lang tid du kan bruke klokka mellom lading, og hvor raskt den finner GPS signal. Er den dårlig på disse to tingene blir det fort et kortvarig forhold.

Jeg har brukt flere av modellene til Polar,  en fra Nike og en fra Adidas. Nå bruker jeg Garmin Forerunner 225, med pulsmåling på håndleddet. Jeg har alltid vært plaget av at den gamle pulsmåleren har gitt meg store "brannsår", så jeg var tidlig ute med å teste håndleddsmåling av puls. Det er ikke like presist som den "gamle", spesifikt vil du oppleve at den er litt forsinket. Det plager meg veldig lite! 

GPSklokke.jpg
rs400_hr_front_240x298.jpg

Drikkebelter: På svært varme dager eller ved veldig lange løpeturer trenger man litt drikke. Jeg har prøvd mange ulike og har etter hvert falt ned på en fra Camelbak som har to fasker på ca 3.3 dl hver. Da kan jeg ha en med vann og en med sportsdrikke/saft. Dette beltet sitter veldig fint mot ryggen og det er viktig! For meg har det vært viktig med elastisk bånd, borrelås fremfor klips og 2 mindre flasker framfor 1 stor - men også 2 fremfor 3-5 små flasker. Lukkesystem på flaskene er også relevant, så sjekk det ut før du kjøper. 

DSC_0022.JPG

Joggevogn: Et must for deg som har barn og få barnevaktmuligheter. Ungene elsker forøvrig å suse avgårde i løpefart - og denne vogna fra babyjogger er suveren. Modellen heter forøvrig Performance og kan kjøpes både på Løplabbet og XXL, den er veldig populær blant løpende småbarnsforeldre.  Jeg er så fornøyd med babyjogger at jeg også har kjøpt andre vogner fra de, en SUMMIT som er "vanlig vogn" - men som har store terrenghjul og godt handtak til å løpe. Jeg brukte denne til løping med mykbag oppi, det ga meg muligheten til å løpe litt før baby kan sitte i en Performance vogn. I tillegg har vi en city elite, som er genial på reise langt eller kort - men den "kan ikke" løpes med. Selvsagt kan du løpe etter bussen, men ville ikke lagt ut på langtur med den.

Løpeskjørt: Her har det skjedd mye de siste årene. Generelt på løpeklær så har det også blitt en mer kjønnsdeling, "før i tiden" var alt treningstøy marineblått og rødt. Nå er det egne farger for kvinner, og de er stort sett lilla, rosa og rød. Jeg savner mer utvalg i grønt, blått og gult - men det er en annen kampsak. Løpeskjørt kom i alle fall til Norge for fullt for kun få år siden, og utbredelsen er ennå ganske beskjeden - men ikke helt sjeldent heller lenger. Løpeskjørt er både praktisk og fint. Løp & kjøp!

 

Lange kompresjonsstrømper: Favoritt - men jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke kjenner den store og lovede effekten på musklene. Jeg syns de kan bli for varme på sommeren, men veldig praktisk på våren eller høsten hvis det er for kaldt med korte sokker og kort split shorts. Det er dessuten utrolig praktisk når du har skulka leggshavinga eller hvis du løper i skauen i tett kratt. Kan være et lite mareritt å få på, trangt som fy.

 

Kompresjonstights: Litt som med strømpene, jeg kjenner ikke den store effekten egentlig - men 2XU tightsen syns jeg er knallgod, så nesten verdt den stive prisen.  Jeg har også en fra Adidas - AdiZero som er både stilig og god.

 

Vest: Praktisk med langermet trøye under når det er for varmt med to hele lag, eller for kaldt med bare ett. Flere tekniske løpejakker har glidelås som gjør at ermene kan løsnes slik at jakken blir en vest. Vel verdt plagg å ha i løpegarderoben. 

 

Superundertøy: I bomullsmiks, teknisk eller ull. Løper du ute på høsten trenger du uante mengder av dette. Slites gjør de også. Har blitt vesentlig lekrere med årene, men dette er funksjonelt tøy først og fremst... 

Startnummermagneter: Til å feste startnummer, overraskende nok. Dette var et produkt jeg ikke trengte, men som jeg faktisk har blitt overbevist om at er liv laga. Ingen huller i tøyet,  det er mest relevant når du deltar i løp på vinteren - må ikke finne på å stikke hull i treningsjakka di til tusen kroner! Magnetene sitter godt, er knotete å få på - men når de først er på plass er jeg i alle fall veldig fornøyd med de. Koster hundre kroner på løpeskjørt.no og kan brukes igjen og igjen.

 


Sikkerhet

ID-bånd: Armbånd med ID og kontaktnummer. Til bruk hvis det skjer deg noe på løpeturen. Jeg har kjøpt mitt på RoadID.com

Refleksvest:  Et must når du løper i mørket. Billig investering! Men, kjøp en som puster og er lett - og i din størrelse:-)

Lys: Du kan få kjøpt blinkende lys til å ha på armen eller beina. Gjør deg mer synlig på mørke kvelder.  

Hodelykt: Et must for mange på seinhøsten og vinteren når man løper utenfor belyst vei. Hvor sterkt lys du trenger må vurderes - det er gjerne ekstra vekt forbundet med det, og ikke minst høyere pris. 

Alarm: Løper du alene på steder du føler deg utrygg kan en liten alarm til å ha i lommen vurderes. Jeg har kjøpt en billig på Clas Ohlson, men har ennå ikke tatt den i bruk. Bruk øyne og ører, og vurderer hvilke områder du løper i hvis du er alene og mørket omslutter deg. Musikk på ørene er etter mitt skjønn en dårlig kombo her.

Finne veien hjem: Genial funksjon i flere av de nyeste GPS klokkene, perfekt når du vi løpe på steder du ikke er kjent. Min gamle polar RC300 viste meg retning og lengde til hvor jeg startet klokka, så altså ikke et definert hjem  - men startpunktet for hver tur.

 

 

 


Bruk hue, ta noe på det

BUFF: Tube til å tre over hodet og hals på kalde dager. Gull, spesielt i ull. Must hvis du løper ute i 15 minus. Fins utallige merker og typer, men få i ull. De er også grisedyre. De i bomull får du gjerne slengt etter deg, med reklame på. 

Pannebånd og luer: Litt mindre fleksibelt enn buff, men likefull nyttig og ofte nødvendig på de kaldeste dagene. Pannebånd bruker jeg ofte i kombinasjon med buff på halsen. 

Hansker: Må ha på høsten og vinteren. Ingen begrunnelse nødvendig. Løper du mye ute på vinteren bør du ha flere par, gjerne med ulik tykkelse.  

Caps: Praktisk både i regnvær og sterk sol - men vanskelig å finne en perfekt match på størrelse og tynt nok stoff. Kreves stor egeninnsats i salgsøyeblikket.