Lenge trodde jeg ett par løpesko var tilstrekkelig. I tillegg trodde jeg de måtte være fulldempet og maks stabile for min overpronering. Jeg hadde plager i leggene - den forhatte beinhinnebetennelsen tok bolig der tidlig på 90 tallet. Alt var ikke bedre før. Jeg kunne knapt løpe 30 km i uka uten at leggene skrek i dødsangst. Min første maraton ble nesten spolert av samme legginvasjon.  

 

Nå løper jeg stort sett 5-7 mil i uka, og jeg opplever at jeg er lenger unna leggenes grense nå enn jeg var da jeg løp min første maraton i 2007 med ca 30 km i uka. Nøkkelen er ikke variert underlag, for det har jeg ikke blitt vesentlig flinkere på. Men jeg har mange ulike typer løpesko nå - så har du vondt i beina, og spesielt leggene, er mitt første råd å kjøpe flere løpesko.  Minst 1 par godt dempet mengdesko, 1 par lettvektere og 1 par for skogen. Og alle skal selvsagt brukes fast:-) Har du fortsatt vondt i beina etter denne runddansen ville jeg brukt terrenget enda mer og i tillegg fått løpesteget "analysert" og ev avdekket rar og skadeskapende løpesett. Har du fortsatt problemer er sykkel eller ski din neste lidenskap. Noen sier det også er gøy. 

 

Her er min skopark

 

Adidas AdiZero Boston: Fabelaktig bra intervallsko. Ferdig snakka

Adidas Boston med Boost: Maratonskoa mine. Intervallskoa mine. Kan brukes til alt. Kjærlighet fra første meter.

Adidas AdiZero Adios: Lettvektere/konkurransesko. Superlette og raske. Du må bare holde følge med skoene, så vil du perse er disse en perfekt følgesvenn. Normalpronert. Bruk gjerne litt tid på tilvenning om du ikke har brukt lettvektere før.

Adidas AdiZero Adios Grete edition: Lettvektere/konkurransesko, tilsvarende vanlig adios men denne har Gretes maratontider og er litt fastere i sålen. Rask, lett og bra!

Adidas Takumi Ren: Supertynne og lette konkurransesko / intervallsko. Tør ikke løpe lange turer med disse pga minimal demping.

Adidas UltraBoost X: mine nye favoritter for både langturer og skravlejogging. Oppleves å være både lette og godt dempet, og fine! X versjonen er damemodell, og er som en sokk på foten. Anbefaler deg å teste denne!

Arcteryx Norvan SL: Superlette terrengsko! Helt ukjent løpeskomerke for meg, men disse overraska veldig postivt. Godt grep, god kontakt med underlaget, veldig lette.

Inov Race Ultra 270: Lette terrengsko som også funker fint på grus. Romslig tåboks og overdel som vannet strømmer relativt greit gjennom.

Icebug Anima: Piggsko - brukes flittig i vinterhalvåret når hålka ligger tykk og lang og til evig tid.  Må ha! Lite demping, fantastisk grep på isen. Normalpronert.

Nike Vaporfly 4%: Jeg trodde ikke noe på hypen, men har blitt overbevist. Gleder meg til å teste på asfalt og lengre konkurranser!

Nike Zoom Fly Flyknit : Vapors lillebror, med den samme carbonplata i sålen men til en billigere penge.

Salomon s-lab sense 3 ultra SG: Terrengsko, fantastisk lette og sitter som støpt på foten. Sliter på glatte steiner, men det er alt jeg har å utsette på den.

Sarava D´vil: Piggsko for vinterbruk. Mer dempet enn Icebug anima, samme fantastiske grepet på isen. Skaffet for å ha mer variasjon på hålkeføre.

 

 

Sko som har vært i skoparken før (og som jeg husker): 

Adidas AdiZero Aegis: Lettvektere. Supre sko for intervaller, tempoøkter eller korte langturer. Lages ikke mer, men var hyppig brukt av meg og kunne glatt anbefalt de videre! Normalpronert.

Adidas Energy Boost: Sko med veldig god demping og god respons. Føles av og til som juks å løpe med disse - gir mye tilbake.  Normalpronert.

Adidas SuperNova Glide 4 og 5: Dette var mine gamle mengdeskoene. Balsam for undersåttene, fungerer alltid godt uansett hvor vonde beina er på forhånd. Mirakelsko for langtur.  Anbefales varmt. Normalpronert. (Det fins en nær slektning som heter SuperNova Sequence for overpronering). Femmern er kanskje litt lettere og tightere enn firern. Super løpesko for rolige turer, eller hvis beina har blitt kjørt for hardt.

Adidas SuperNova Glide 6 og 7 med Boost: Veldig gode mengdesko! Tåler langturen, uten å være for tung. Disse har jeg hatt mange par av, og de er blitt brukt mye.

Adidas AdiZero Tempo: Lettvektere. Supre sko for intervaller, tempoøkter eller korte langturer.  Ble brukt hyppig og anbefales glatt videre - kommer trolig tilbake på hylla mi. Overpronert

Adidas AdiZero Boston: Lettvektere. Knallgode  - må få tak i nye. Normalpronert.

Adidas Salvation 3: Dette var mine enda eldre mengdesko. De har vesentlig mer demping enn Glide - men jeg syns rett og slett de er for tunge nå, og bruker de ikke mer. Overpronering. 

Adidas Clima Cool Chill: Lettvektere. Normalpronert. Har tatt disse ut av løpeskohylla og inn på vandrehylla. Gode sommersko for gatelangsvandring!  Stilige er de også:-)

Adidas AdiZero Feather: Lettvektere - sammenlignbare med Adios - men disse har vært vesentlig mindre holdbare. Veldig tynn mesh som har fått flere hull etter det jeg vil karakterisere som få kilometer.  Utrolig lette da:-)

Mizuno Wave Harrier 2: Terrengsko med myke knotter. Ikke markedets beste terrengsko akkurat, men en grei terrengsko som også funker fint på grusveien.

Salomon Fellcross 2: Terrengsko med skikkelige knotter og godt grep. Litt stive i overdelen og ikke den beste løpsfølelsen for meg.

Saucony omni Grid 9(?) : Mengdesko som ikke levde lenge på hylla mi. Fikk vondt på nye steder for hver tur.