Road to Berlin

Med kun noen dager igjen til årets store løpemål passer det bra med en post om veien dit. Uansett hvordan det går, er det sikkert nyttig for andre som har maraton for øye. Kanskje er det lettere og mer nøytralt å skrive posten nå, før jeg vet hvordan det går.  

 

Maratonforberedelser

 1. Finne passende maraton

 2. Overtale en venn eller tre til å bli med

 3. Påmelding

 4. Skaffe evt billetter og hotell

 5. Glede seg

 6. Legge en grov treningsplan

 7. Sette et tidsmål

 8. Trene

 9. Trene

 10. Trene

 11. Plan for sko, klær og ernæring

 12. Hvile

 13. Gruglede seg

Denne posten skal egentlig handle mest om punktene 6 - 12 på denne lista. Og før jeg begynner - det fins flere veier til Rom, jeg deler min. Den er ikke spesielt sær, eller heller nytenkende, alternativ eller omstridt. Men det fins flere veier.

Punkt 6: Legge en treningsplan. Noen kjøper seg et treningsprogram, andre bruker arrangørens forslag, andre åpent tilgjengelige program - her fins et utall av muligheter. Jeg snekrer selv. Ikke fordi jeg er så snabelgod til å snekre, men jeg har ikke en hverdag som passer med et rigid opplegg. Treninga må tilpasses livet ellers, for det meste - ikke omvendt. Dessuten syns jeg program blir for tvangsmessig, jeg liker å ha en grov plan med rike muligheter for justeringer. Så blir resultatet også deretter. Men, veien er målet som det heter.

Min treningsplan så grovt sett slik ut:

3 ukentlige løpeøkter med sum ca 50 km:

 • 1 langtur 25-35 km (bygge gradvis opp)

 • 1 intervalløkt eller tempoøkt

 • 1 blanko (altså det jeg har lyst til)

Jeg skulle gjerne løpt mer, men skaden i leggen har begrenset løpingen denne gangen. Det er ikke gitt at det er bare negativt. Alternativ trening er også bra, jeg har fått til mye mer styrke og bevegelighet enn jeg normalt har hatt i maratonoppkjøring tidligere.

Siste 11 ukene før maraton

Siste 11 ukene før maraton

Langturene har vært helt etter boka mi, men siden jeg løp svært lite både i fjor og første halvår i år, var grunnlaget litt dårlig da jeg startet maratontreninga. Jeg måtte derfor bruke mer tid på å bygge opp til langturene, og jeg startet også de lengste i et tempo vesentlig roligere enn jeg normalt gjør. Men dette fungerte fint, jeg fikk opp vanlig marsjfart på langturene og jeg føler at tempo og distanse ble bra til slutt. Min lengste tur før Berlin ble en 37 km i 5:50 fart 5 uker før løpet. Den siste langturen tok jeg 3 uker før, og den var rett over 3 mil - bittelitt raskere tempo enn den lengste. Totalt har jeg hatt 8 langturer over 25 km disse ukene.  Langturene er stort sett gjennomført på morgenen før frokost, fordi det er gunstig både for familielogistikken, magen og i tillegg har jeg trent masse på å løpe på fett og ikke karbohydrater. Skikkelig kinderegg altså! Jeg liker veldig godt å løpe tidlig, hvertfall når jeg først har kommet meg opp av senga. Og det å løpe på tom mage er så digg! Ingen mageproblemer og det kjennes lettere ut. Dessuten har jeg med meg verdens beste følelse gjennom dagen👌🏻

Intervallene har gjennomgående vært kortere i total varighet og distanse enn jeg skulle ønsket - men dette skyldes først og fremst at jeg ikke har turt å kjøre på med mer fart og distanse. Jeg har kun hatt 3 eller kanskje 4 intervalløkter med noe i nærheten av det jeg anser for å være en god intervalløkt for maraton. Det har vært 11 x 4 min, 11 x 800 m, 15 x 2 min samt en komboøkt med terskel og intervaller. I tillegg har jeg kjørt litt konkurranser med noen SRM og Drammen halvmaraton. Totalt sett mener jeg det er ok, men det kunne med fordel vært bedre/mer.

Bonus i sommer har vært det gode været. Jeg har aldri fått trent så lenge med sol og varmt vær. I tillegg fikk vi sommervær også på Drammen halv. Foreløpig ser været ut til å bli perfekt løpevær i Berlin, med 15 grader og overskyet, men om det blir sommervær har jeg i alle fall fått forberedt meg på det også!

Hvile

Dette er jo det aller vanskeligste. Heldigvis fikk jeg litt hjelp av et snev av en forkjølelse som gjorde at jeg tok 2 dager helt treningsfri i forrige uke, denne uken har jeg også tatt det veldig pent med kun 2 lette løpeøkter så langt. Jeg syns jeg kjenner snev av overskudd i beina! Spesielt fornøyd med søndagens løpetur på ca 17 km i 5:30 tempo, mesteparten av tiden i sone 2. Det lover veldig bra!

Tidsmål

Så, trening og hvile har gått bra. Skaden i leggen er helt klart bedre, den overlevde treningsperioden og etter at jeg kjøpte meg en Z-roller (mer om det senere) så har det virkelig blitt vei i vellinga. Jeg har derfor mål om å perse. Om det går er en annen sak, men jeg mener oppriktig at jeg har gjort det som jeg burde ha gjort. Ideelt sett skulle selvsagt leggen vært bedre før og den skulle vært helt bra nå, ikke bare bedre. Men dette er virkelige liv, ikke TV. Så sånn er det. Det er forøvrig fortsatt mulig å gjette tiden i Berlin og vinne yurbuds!

Sko og klær og sånn

Her har jeg ikke forberedt meg sånn kjempegodt. Men jeg har en hel drøss med løpetøy i skapet, så jeg er trygg på at jeg finner noe å løpe i. Jeg kjøpte meg et par splitter nye Boston i sommer, som jeg bare har løpt en tur med. De skal med til Berlin - jeg tror det er mitt 7. par Boston, så de er jeg trygge på.

I tillegg til dette pakker jeg med solbriller, caps, løse ermer, vaselin, startnummermagneter, svettebånd og gels.

Ettersom flyet går i morgen, og jeg skal jobbe noen timer først - er det vel best om jeg nå får gjort pakkinga! Hasta la vista som det heter.

IMG_0171.JPG