Vårmaraton :-)

Denne uken har jeg meldt meg på maraton 7. april i Wien! Det er bare 4 uker til faktisk.

Det kom jo ikke helt som lyn fra klar himmel, jeg har hatt den i kikkerten i noen uker, men ville få på plass langturene før jeg booket fly, hotell og startplass. Dessuten trengte jeg reisefølge også, og hva passer vel bedre enn at alt bare faller på plass i samme uke?

Så fredag 5. april reiser Sonja og jeg på jentetur til Wien, der har hvertfall ikke jeg vært før - og det er altfor mange år siden vi var på tur sist - så dette gleder jeg meg veldig til! Jeg kan legge til at jeg gruer meg bittelitt til selve maratonløpet da, for ambisjonen er å sette pers - og det kommer sjeldent gratis. Men, jeg mener jeg har trent godt og har gjort det som skal til for å perse. Det er bare det at jeg også vet maraton er en vanskelig og lang distanse, der veldig mye kan gå galt og små feil kan bli veldig store på slutten. Så, respekten for distansen er definitivt til stede!

Litt om treninga så langt i år

Generelt har jeg lagt inn en del løpsøkter, gjerne progressive, der jeg løper i maratonfarten jeg ønsker meg. Jeg har forsøkt å få inn en slik økt ukentlig, men jeg har nok ikke fått det til hver uke. Uka har selvsagt en langtur, og en intervalløkt - men også her fins det uker der det har gått litt på tverke. De øktene jeg er aller mest nøye på å få inn i treningsuka er styrkeøktene. Det høres kanskje litt rart ut med tanke på at det er løping som er mest sentralt her, men med tanke på alle skadene jeg har hatt de siste 2-3 årene er det bare rett og rimelig at jeg har hatt fullt fokus på å bygge opp en litt mer robust kropp. I styrketreningen har jeg flere gode øvelser for hofte, sete, lår, legger og kjerne jeg kjører gjennom. Så styrkeøktene skal alltid ha disse områdene i sentrum, men jeg trener også rygg og armer, samt mobilitet. Men aller viktigst er at de faktisk blir gjennomført noe styrke, så om jeg har vært litt presset på tid så jeg har fokusert på å få til noe, og ikke dra meg selv helt ned i gørra over at jeg ikke får gjort det mest optimale. Og det er ikke tvil om at dette har gitt meg en sterkere og mer robust kropp, og jeg er like overbevist om at dette kommer løpinga til gode. Bonus er at jeg har fått innarbeidet 1-2 slike økter hver eneste uke, uten at jeg syns det er så pyton som jeg syntes i starten. Det hjelper jo også for motivasjon å merke progresjon og positiv effekt på løpinga. I tillegg til å trene styrke på gymmen, har jeg også vært på en del forskjellige timer på SATS for å krydre litt. Det funker veldig bra for meg, jeg liker egentlig best å gjøre min greie - men samtidig er det lett å bli lei da. Så jeg har vært på Pilates, Shape, Kettlebells, Transformer og Build´n´Burn disse ukene. Av disse tror jeg kanskje jeg likte de to siste best - men det er jo litt forskjellig mål og fokus på disse, så kanskje ikke lett å sammenligne rått.

Jeg har også greid å holde på en ukentlig svømmeøkt, fram til de to siste ukene. Da har det sklidd litt ut. Det skyldes litt at jeg ikke syns det er så gøy, så det er lett å velge bort hvis det blir vanskelig å få kabalen til å gå opp - men i tillegg er det også ganske lite fleksibilitet her. Det er flere svømmehaller i nærheten, men ingen av de har åpent for vanlig publikumssvømming som det heter, så det er ikke bare å slenge innom når det passer meg. Vi har en fast slot vi kan benytte på lørdag formiddag, og de to siste lørdagene har den tiden blitt prioritert annerledes. Men, jeg håper jeg kan greie å komme inn i det igjen nå.

Jeg hadde en liten løpepause rundt nyttår ifbm ferietur til Singapore der jeg byttet ut løping med svømming - men etter det har det vært full fart i riktig retning. Her er en oversikt over treninga mi siden nyttår (nøkkeløkter løping i underpunkter, øvrig løping er rolig jogg for det meste):

 • Uke 1: Totalt 42 km løp og 2 svømmeøkter

  • 10 km test på ca 4:35 fart (Bislett)

  • Langtur på 20 km

 • Uke 2: Totalt 56 km løp, 2 styrkeøkter og 1 svømmeøkt

  • Bislettintervaller 6 x 2 runder på 4:15 fart

  • Progressiv økt med over halvparten i maratonfart

  • Langtur på 22 km

 • Uke 3: Totalt 52 km løp, 1 styrkeøkt og 1 svømmeøkt

  • 10 km tempo ute på vekslende føre (snittfart 4:57 inkl oppvarming)

  • 20 km langtur

 • Uke 4: Totalt 56 km, 2 styrkeøkter og 1 svømmeøkt

  • Motbakkeintervaller (6 x 4 min)

  • Langtur 24 km

 • Uke 5: Totalt 45 km, 1 styrkeøkt og 1 svømmeøkt

  • Winterrun 10 km

  • Langtur 24,5

 • Uke 6: Totalt 53 km, 1 styrkeøkt og 1 svømmeøkt

  • Intervaller Sognsvann 6 x 4 min

  • Langtur 20 km (dårlige løpsforhold ute)

 • Uke 7: Totalt 65 km, 2 styrkeøkter og 1 svømmeøkt

  • Mølleintervaller 6 x 1.000 m

  • Langtur 32 km

 • Uke 8: Totalt 61 km, 2 styrkeøkter og 1 svømmeøkt

  • Bislettintervaller 3 x 4 runder litt varierende tempo, 4:17-4:34 (åpna litt treigt…)

  • 10 km progressiv, halvparten i maratonfart

  • Langtur 20 km

 • Uke 9: Totalt 65 km og 2 styrkeøkter

  • Intervaller på Sognsvann 6 x 3 min (avbrutt pga forkjølesesangst…)

  • Progressiv 10 km ute på vekslende underlag, snittfart 5:09 inkl oppvarming

  • Langtur på mølla 34,5 km

 • Uke 10: Totalt 63 km og 2 styrkeøkter

  • Progressiv 11 km ute, snøføre. Snittfart 5:01

  • Langtur ute (for det meste asfalt) 37 km

Denne treninga har gitt meg stadig litt bedre tilbakemeldinger om at formen er i anmarsj, så det “funker”. Men mest av alt er kontinuitet en vinner da. De neste fire ukene blir det nå enda mer fokus på økter i maratonfart, og ikke minst nedtrapping. Høres veldig enkelt og greit ut, men dette med nedtrapping er vanskelige greier! Jeg tror ikke jeg har vært god nok på det før, og skal forsøke å være litt smartere denne gangen. Den som lever får se, og antakelig lese om det her!

Forholdene disse ukene har av og til vært ganske utfordrende….

Forholdene disse ukene har av og til vært ganske utfordrende….