Hvordan perse 18 ganger på 1 sesong!

Jeg kan ikke love gull og grønne skoger, men jeg lover å fortelle hele sannheten om treninga mi og fremgangen jeg har hatt i 2019. I hvertfall så mye av sannheten som jeg kommer på - og som tåler dagens lys. Så, det blir nok fort gjort dette i grunn. høh

Først litt fakta om sesongen 2019

  • Starta sesongen i februar med 10k Winterrun, som jeg egentlig hater og slett ikke var påmeldt. Det gikk skikkelig dårlig, men formen var egentlig veldig bra. Det var bare underlaget som sugde. Jeg hater å løpe på løs snø og det som verre er.

  • I april løp jeg Vienna maraton på ny pers (3:37:35), SRM 2 runder på ny pers (29:24), Tøyen parkrun 5k (22:5x) og Sentrumsløpet 10k (45:2x).

  • I mai løp jeg Schjongsfemmern 5k omtrent på pers, SRM 2 runder på ny pers (29:22), SRM 3 runder på ny pers (44:55), København maraton (3:36:12) på ny pers og SRM 2 runder godt bak pers (rett etter maraton)

  • I juni løp jeg nok en gang SRM 2 runder på ny pers (28:29), jeg deltok i St.hansgaloppen for første gang (så teknisk sett ny pers på den ca 14 k lange runden), og såvidt bak pers på SRM 1 runde (14:19)

  • I juli var det ferie men jeg rakk å perse både på 1 (13:43) og 3 runder SRM (44:03)samt debutere i Fagervann Opp

  • August starta bra med ny pers på SRM 5 runder (debut 1:18:34) samt ny pers på 10 k i Perseløpet (44:16), i tillegg en tung SRM på 2 runder bak pers (29:53)

  • September ble superbra med sub3:30 på Trondheim maraton (3:29:37) som var ny pers med over 6 min, SRM 1 og 2 runder bak pers (14:08 og 29:16) og så ny pers opp Oslos Bratteste (24:53) under veldig gjørmete og våte forhold.

  • Oktober fikk jeg også inn en del konkurranser og gode tider med Tøyen parkrun 5 k litt raskere enn sist gang, SRM 2 runder litt bak pers (28:58), SRM 1 runder med en grei tid (14:09) og ikke minst skikkelig pers på Hytteplanmila med pers på 2 min (42:54). Det lovde svært godt før årets siste maraton!

  • I November ble det bare to konkurranser men Nice-Cannes (3:26:22) maraton teller stort med ny pers på 3 min og i tillegg løp jeg Silva Nightrun noen dager senere raskere enn året før. Så en slags pers der også

  • Desember tror jeg blir konkurransetørr, men vi får nå se

    Totalt står jeg med 29 konkurranser og 18 perser! Det føles litt hypa opp pga noen løp jeg ikke har deltatt i før med uvanlige distanser, men det er uansett mye persing i år. Så hva er greia?

Først og fremst er svaret så kjedelig som KONTINUITET

Skal man få fremgang med treninga er man ofte avhengig av å få en lengre periode med stabil trening. Nå har jeg vært skadefri siden Berlin maraton høsten 2018, og hatt veldig få avbrekk som følge av sykdom eller livets andre krumspring. Det er rett og slett lite magi dette, bare en solid jobb over tid.

Punkt to, som forsåvidt også har understøttet punkt 1, er STYRKETRENING

Jeg husker ikke når jeg begynte å ta meg sammen å legge inn en ukentlig økt, tror det var etter tretthetsbruddet og troligvis høsten 2017. Jeg har stort sett greid å gjennomføre 1 styrkeøkt i uka med helt basis øvelser for bein, kjerne og litt løpsspesifikke greier som f eks legg. På sommeren har jeg fått til mer. Jeg har vært ekstremt tro og dradd meg selv etter kragen ned på gymmen. Uten lyst og uten noe glede - men jeg har gjort jobben og holdt meg sterkere enn før - og altså skadefri!

Punkt tre, som er understøttet kraftig av punkt 1 og 2, er MER TRENING

Denne trenger vel ikke så mye forklaring. Jeg har rett og slett økt hvor mange kilometer jeg har per uke. Dette kunne jeg ikke gjort uten styrken, og jeg kunne heller ikke gjort det uten et veldig godt fundament av mengde i bunn. På vårparten i år økte jeg fra ca 5 mil i uka, til ca 7. Og før Nice-Cannes økte jeg til 9 mil på de to lengste ukene før nedtrappingen begynte. Det gjorde nok mye med kapasiteten og det hjalp meg å få en skikkelig nedtrapping (noe jeg aldri har fått helt til).

Siste punkt er masse KONKURRANSTRENING.

Etter lista over trenger jeg vel ikke si så mye mer om det, annet enn at det er mye god trening i å konkurrere. Og for meg har det erstattet intervalltreningen i veldig stor grad. Jeg liker godt å konkurrere, og syns det er super trening før konkurranser. Både for å trene på å holde et visst tempo, men også for å følge med på formen. Jeg skulle nok aller helst hatt litt mer intervalltrening inn i tillegg, og det skal jeg forsøke å være flinkere på i 2020.

IMG_5149.JPG

Det skal også nevnes at jeg har utrolig mange løpevenner å både trene med og dra på konkurranser med. Det er mye motivasjon og inspirasjon i det! Jeg har hatt veldig stor glede og nytte av å løpe mye med Asta i år, hun er like løpeglad og -gal som meg, og vi har hatt 2 faste morgenøkter sammen før jobb i uka. Noen uker har vi også hatt styrkedater. Jeg løper en del alene også, men tror det har vært vesentlig mindre av det i år. Stor takk til dere alle som har holdt meg med selskap på maratonturer, treningsturer, små og store konkurranser. SRM crewet med Heming i spissen har åpenbart vært viktig for meg. Og selvsagt veldig stor takk til Stian som lar meg holde på med alt dette. Det hjelper unektelig at barna er blitt litt større.

Jeg gleder meg til å løpe med og mot dere alle sammen i 2020! Og så gleder jeg meg til treningsuke i varmere strøk med blant annet Sol. Jeg har ikke lagt mange konkurranseplaner ennå, men det kommer - foreløpig er det bare flott å ha masse ledig plass og full fleksibilitet.

PS! På 5-over FB kan du nå delta i en treningskalender frem til jul. Ja, det nærmer seg ubønnhørlig!