SommerCampen 2018

For en sommer vi har hatt! Vi var heldigvis smarte nok  (/late nok) til å ikke planlegge annet enn hytteferie i år - og det var jo definitivt rett år i år. Alle vet hva jeg snakker om: Brunsvidde gressplener, høstfarger på trærne midt i juli, skogbranner, ødelagte avlinger og heteslag - alt i skjønn forening eller forvikling. 

Men det skal selvsagt ikke handle om sommerværet her på 5-over. Det er tross alt bare kulisser og til bruk som mulige bortforklaringer ved behov. Sommeren skulle for min del benyttes til å ta den helt ned, og komme i form - spesielt med tanke på Berlin maraton. Noen vil helt sikkert tenke og påstå at det er en motsetning mellom disse to tingene. Noen kjenner i så fall ikke meg særlig godt.  Jeg så veldig frem til 4 uker med ferie og trening på Sørlandet. Jeg har som kjent slitt med diverse seriøst skademøkk; i fjor var det tretthetsbrudd i låret som torpederte halve sesongen, i år har jeg hatt en legg som mildt sagt har vært vanskelig. Skaden i år er langt mer ufarlig enn den i fjor, men den er ganske vanskelig å bli kvitt. Stort sett får jeg løpt greit nå, men det kan ta godt over 30 minutter å få leggen varm - så de fleste løpeturene starter med en god del halting. Det hverken ser eller kjennes bra ut. Dette til tross for iherdig triggerpunktbehandling mellom slagene. Det er ingen overdrivelse å si at jeg opplever trøbbel-leggen som en stor mørk sky i løpelivet mitt. Jeg er aldri helt sikker på om den skal bli mørkere og større, eller holde seg slik. (Bedre har jeg nesten gitt opp å tro den kan bli).

Så, treningsplanen var grovt sett å løpe ca 5 mil per uke, inklusive en langtur i området 25-30 km.  Dette innebærer da kun 3 ukentlige løpeøkter, noe jeg ikke er sikker på om jeg skal kalle pinlig eller stusselig - men jeg valgte å se det positive i det; flere muligheter for å trene alternativt. Og det mine venner - det trenger denne skadeskutte kroppen.  Å kjøre på med 5 milsuker var på ingen måte noe jeg var trygg på at skulle gå engang,  selv om 3 løpeøkter per uke høres stusselig ut... Som oversikten fra Strava viser har løpinga mi vært en berg og dalbane så langt i år. Det er aldri forenlig med maraton. Men nå har jeg altså hatt 7-8 uker med ganske bra mengde og innhold. Kanskje er det tilstrekkelig?

Siste fem ukene: 50,4 - 50 - 54,7 - 52,9 - 57,5

Siste fem ukene: 50,4 - 50 - 54,7 - 52,9 - 57,5

Treningsukene mine i sommer ble dermed seende omtrent slik:

 • Mandag/ Onsdag/ Fredag / Lørdag: Styrkeøkt eller Yoga på bryggekanten med upåklagelig utsikt og solgløtt / Kajakkpadling med enda bedre utsikt. 30-45 min
 • Tirsdag & Torsdag: Løpedag 10-14 km,  rolig jogg eller intervaller
 • Søndag; Løpedag, langtur 25-30 km
Utsikt fra utegymmen - vanskelig å finne noe å klage på!

Utsikt fra utegymmen - vanskelig å finne noe å klage på!

Utsikt fra kajakken er slett ikke ille den heller

Utsikt fra kajakken er slett ikke ille den heller

Det hele startet med en søndagstur, siden vi kjørte nedover på lørdag ettermiddag på den aller første feriedagen. Alle øktene med unntak av siste uke er kjørt i sol og temperatur mellom 20 og 30 grader. I kid you not. 

 • Søn 8/7: 25,2 km i 6 blank fart - en real svettefest i sola 
 • Tir 10/7: 10, 1 km i 6 blank fart med Synne - svett og skravlete
 • Tor 12/7: 10,2 km progressivt, snitt 5:25 fart. Første tur med ny klokke :-D (Garmin FR 645 Music - mer om det senere)
 • Søn 15/7: 30,1 km i 6:15 fart (Var veldig usikker på dette, så tok det veldig rolig fra start!)
 • Tir 17/7: 10, km progressivt, snitt 5:35 fart
 • Tor 19/7: 13,5 km progressivt, snitt 5:15 fart (på leting etter maratonfarten)
 • Søn 22/7: 26,1 km i 5:45 fart (progressivt)
 • Tir 24/7: 13,3 km intervaller 8 x 1 km. Snittfart 5:30
 • Tor26/7: 10 km kortintervaller 30 x 45/15. Snittfart 5:35
 • Søn 29/7: 31,4 km 6 blank fart
 • Tir 31/7: 13,4 km intervaller 10 x 4 min. Snittfart 5:05
 • Tor 2/8: 11,2 km i 5:55 fart. 
 • Søn 5/8: 28,3 km i 6 blank fart 
 • Tir 7/8: 11 km progressivt. Snitt 5:10
 • Tor 9/8: 9,5 km motbakkeintervaller Grefsenkollen 4 x 5 min
 • Søn 12/8: 37 km i 5:50 fart. Bra følelse på alle måter. Regn og behagelig temp.
Langtur 5/8 mot Høvåg og Skottevik - Dette er i Rauviga

Langtur 5/8 mot Høvåg og Skottevik - Dette er i Rauviga

22/7: Klokkebevis FR 645

22/7: Klokkebevis FR 645

Langtur 5/8 mot Høvåg og Skottevik

Langtur 5/8 mot Høvåg og Skottevik

Langtur 29/7 til Hamresanden

Langtur 29/7 til Hamresanden

Oppladningen til Berlin har altså bestått av fast langtur på søndag, totalt har jeg nå 6 stk over 25 km.  Jeg har testet både jevn fart og progressivt på disse, men jeg har ikke greid å presse farten ned til maratonfart på slutten som mange kjører på med. Jeg har ikke følt meg pigg nok til det. Jeg tror at varmen og det kuperte terrenget gjør alle turene noe tyngre, samtidig hadde jeg alt for få 2 milsturer forut for sommeren.  Smertene i leggen trekker heller ikke positivt på noen måte, det er tungt å løpe med smerter og trasha kropp. Langturene har også blitt gjort alene, skulle gjerne hatt selskap på disse! I den tredje uka i ferien følte jeg veldig på at dette treningsopplegget med trening hver dag begynte å bli seriøst tungt. Justerte da f eks bort en planlagt intervall og løp bare rolig jogg, eller styrke ble byttet til yoga. Samtidig skal det være litt tungt nå, men balansen mellom passe hardt og litt for mye er hårfin, men det hjelper å ha ferie da:-) 

Jeg syns jeg har hatt en veldig bra opplading til Berlin med dette - jeg har ikke løpt så mye som jeg har lyst til, men jeg har trent som jeg har planlagt å trene. Jeg har hatt bra miks av økter som bygger utholdenhet og jobber med terskel. I tillegg er jeg superfornøyd med å ha gjennomført så mange styrkeøkter som jeg har gjort i sommer - og jeg ser og kjenner at det hjelper! Kjernemuskulaturen er på et langt bedre nivå nå, det er vel den muskelgruppen jeg merker mest fremgang på. Men jeg håper jo legger, lår, sete og armer også er på et litt bedre nivå enn før sommeren - selv om jeg ikke har like klare bevis å legge frem der. Øvelsene jeg har i rotasjon er blant annet disse:  push-ups, sit-ups, båt med rotak, planke, squats, sideveis gåing med strikk og knekk i kne, dips, eksentrisk legghev, hoftehev liggende oå rygg med strikk på kne og diverse andre som jeg ikke har noe godt navn på. Utstyret har vært matte, 8 kg kettlebell, rulle og strikk.

 

I oversikten har jeg også tatt med de tre øktene jeg har kjørt den første uka hjemme etter ferien.  Det var digg å komme hjem til Oslo, her er det mange flere veivalg og løpebuddies. På tirsdag løp jeg en progressiv økt på kvelden - egentlig hadde jeg planlagt intervaller, men jeg var skikkelig tung i kroppen etter første arbeidsdag. Så det ble en økt som bare ble til mens jeg løp. Gøy var det å se på strava etterpå at denne samme ruta valgte jeg også i august, på en av de aller første famlende løpeturene når tretthetsbruddet var på hell. Pulsen er eksakt samme, men farten er altså over 30 sek bedre per km. Det tror jeg sier det meste om formen både da og nå:-)

Skjermbilde 2018-08-10 kl. 21.23.06.png

En annen morsom sammenligning er langturene 30/6, 22/7 og 12/8 - altså før ferien, midt i ferien og etter ferien. Da løp jeg hhv 18 km, 26 km og 37 km med snittpuls 130, 129 og 128. Det skal sies at den siste var i regn og de to første i sol - men morsomt å se likevel at pulsen synker når distansen går opp og farten er ganske lik. Det må bety at treninga hjelper - hvilket er ganske sensasjonelt, ikke sant? 

 

Fremover nå er det noen uker til med det samme, før jeg slipper opp og bygger litt overskudd. Det blir ikke så mange alternative treninger nå, hverdagen er litt trangere enn feriedagene.  Det er bra med ambisjoner, men ingen grunn til å være skuffa over seg selv bare fordi man har altfor høye mål heller. (Ikke at det noen gang har skjedd meg!)

Jeg håper å kunne stille i Drammen halvmaraton i starten av september, for en gjennomkjøring. Og forhåpentligvis får jeg til en konkurranse til. Men det viktigste er å holde leggen i sjakk, løpe omlag fem mil i uka og ikke glemme styrken! Amen

IMG_0646.JPG