Markus løper Sentrumsløpet

Er du helt ny med løping eller en løpe- wannabe? Møt Markus og bli inspirert!

Markus forteller

Jeg var en aktiv person i barne- og ungdomstiden, jeg tok svart belte i Taekwondo, var aktiv alpinist og spilte fotball på bra nivå i Åsane fotballklubb. Jeg har alltid likt sport, og prøvd mye forskjellig. Men så snudde alt. Det skjedde i studietiden, det ble mindre tid aktivitet og jeg gikk på en smell. Jeg låste meg inne på rommet i flere år, bakken gikk opp og ned under meg, svettetokter og tunnelsyn var normalt. Jeg slet psykisk, og det ble verre hvis hverdagslivet krevde mer av meg.

Det gikk ut over helsen og vekten. Formen var på bunn, mens vekten var på topp. Det var vanskelig å bryte ut av den vonde sirkelen. Men nå i oktober tok jeg endelig tak i problemene, jeg veide da 129 kg, er 175 cm høy og var nå direkte redd for helsen min. Jeg var med andre ord sykelig overvektig. Ting måtte snu, og det måtte snu nå!

Jeg oppdaget noen nye timer på SATS. Transformer, Buildn´Burn og Prformance. Dynamiske styrkeøvelser, med høy intensitet og i mindre grupper - med en instruktør som gir deg tommel opp og klapp på skuldra - eller en ekstra pep. Dette var gøy og hard trening. Jeg kjørte 2-3 økter i uken, og fikk raskt progresjon - det var selvsagt også positivt for vekta. Nå har jeg økt treningsmengden til 5-6 økter i uka, jeg har definitivt funnet tilbake til treningsgleden, og ikke minst livsgleden! (Vekttap så langt er ca 15 kg)

Markus før smellen

Markus før smellen

 Jeg kjenner Markus som en blid og glad gutt, alltid godt humør og tid til en prat. Sosial og livlig rett og slett, det er vanskelig å forstå at han har vært så langt nede. Men det er sant som de sier, man kjenner ingen andre enn seg selv. Og selv der kommer man til kort innimellom. Han har definitivt kommet seg opp og over hinderet, og er på full fart fremover.

En typisk treningsuke for Markus nå i 2019 har sett omtrent slik ut:

 • Mandag: Fri

 • Tirsdag: PT time (Crossfit)

 • Onsdag: Build n’ Burn

 • Torsdag: Prformance Strength

 • Fredag: Fri

 • Lørdag: Transformer & Yoga for Athletes

 • Søndag: Cycling Interval (45 min)

 

Markus har aldri vært fascinert av løping, og har omtalt det som «ekstremt kjedelig». Det er det nok mange som kjenner seg igjen i. I tillegg er det jo også fryktelig mye tyngre å løpe med en stor kropp. Men en gang i januar så Markus på «På tur med Dag Otto», og kom over Maratonepisoden hvor Dennis og Preben ble invitert med. Rart hvordan det er å se andre flytter grenser og bryter barrierer. Markus tenkte: «Om de klarer det, så skal f** jeg også klare det.” Og etter hvert tok han sjansen på å annonsere at han har ett mål om å løpe maraton om 1,5 år, og at han ville starte med sentrumsløpet nå i 2019. Og her kommer (endelig!) jeg inn i bildet, for jeg har lovd Markus å hjelpe ham på den reisen.

Og med løping inn måtte nødvendigvis treningsuka justeres litt:

 • Mandag: Build (Build n’Burn)

 • Tirsdag: Løping

 • Onsdag: Build n’ Burn

 • Torsdag: PT (Crossfit)

 • Fredag: Fri / Hviledag

 • Lørdag: Transformer

 • Søndag: Spinning/Løping

 

Jeg har lagt opp en forsiktig treningsplan for løpingen, som skal gjøre Markus klar for Sentrumsløpet. Han har et hårete mål om å gjennomføre på under 60 min, fokus foreløpig er på å bygge opp kondisen samt å finne det tempo han kan holde i en times tid. Treninga hans består av som dere skjønner både styrke og kondisjonsøkter, han styrer selv hvilke økter utenom løpeøktene han kjører, men jeg har selvsagt tatt hensyn til hvordan en vanlig treningsuke ser ut for han når jeg har satt opp løpeøktene. De øktene han kjører utenom bidrar positivt til løpemålet hans.

De tre første ukene har det kun vært 1 løpeøkt per uke, Markus selv var klar for mer - men jeg tror på en forsiktig tilnærming her. Markus er ganske stor, og belastningen ved løping blir dermed høy, i tillegg har han vært plaget med smerter i kneet. Sykkeløkter og crosstraining som han også går på er bra både som variasjon, men er også skadeforebyggende, i tillegg til at de bidrar til økt kondisjon. Styrketreningen er nok litt i meste laget for løping isolert sett, men bidrar uansett positivt.

Da vi startet hadde vi 8 uker igjen til Sentrumsløpet

De tre første ukene så slik ut:

Uke 1

3-5 km der du veksler mellom hurtig og langsom jogg, bruk gjerne lyktestolper(1 lyktestolpe raskt, 2 stolper langsomt) eller på tid (30 sek raskt – 1 min rolig)

Spinning eller annen Cardioøkt

Uke 2

4-6 km der du løper jevnt(rolig) tempo hele veien, men avslutter siste minuttene med 6 «drag» på ca 100 m- jogg 100 m x 6

Spinning eller annen Cardioøkt

Uke 3

5-7 km: 15 min rolig, 15 min med 2 min hardt, 1 min rolig, deretter rolig til du er ferdig

Spinning eller annen Cardioøkt 


Så hvordan har det gått så langt?

De tre første ble gjennomført på en veldig god måte, Markus har opplevd mestring og økt tro på at dette skal gå. Han sier han gleder seg til løpeøktene! (Det sier jo i grunnen alt). Øktene har gått bedre enn han forventet, og han har følt at han godt kunne løpt mer. Det samtidig med at han har løpt mer enn noen gang før. De neste ukene nå øker belastningen litt, så vi må følge med på at det ikke tipper over. Jeg har sagt at planen ikke er hugd i stein, men at vi må tilpasse. Poenget er å være best mulig på Sentrumsløpet, og det oppnås best uten skader.

Det blir mer om Markus sin reise mot Sentrumsløpet fremover, du skal få noen små og store drypp her på #denviktigstebloggen. Det blir hardt, moro og forhåpentligvis motiverende for andre å følge. Og det er sikkert flere som skal løpe Sentrumsløpet, og nå syns det plutselig er faretruende nært. Hopp på programmet til Markus!

Planen for neste uke:

Uke 4

25.3 - 31.3

6 km i jevnt tempo hele veien, men avslutter med 6 drag som i uke 2

5-7 km:  Ca 15 min rolig – 15 min med 1 min hardt/1 min rolig – ca 10 min rolig

1 cardioøkt på SATS (f ex spinning)