Trening etter Covid - de første 12 dagene

Trening etter Covid - de første 12 dagene

Hallo bloggen - Her kommer post 2 om trening etter Covid. Til glede og nytte for noen kanskje:-)

Første dag ut av isolasjon benyttet jeg selvsagt muligheten til på å lufte både hue og bein, noe annet var helt utenkelig. Jeg hadde på forhånd hørt og lest om at man skulle ta en hel uke fra siste dag med symptomer før man startet opp treningen, og man skulle bare ta en halvtime med lett trening. Jeg brøt begge disse to anbefalingene, og det tror jeg ikke jeg er alene om. Jeg var veldig lite syk, og hadde følt meg frisk i 3 hele dager før jeg var ute av isolasjon og kunne kjøre første trening. Men, jeg tok det svært pent altså!

  • Første økt onsdag 26/1 var en rolig tur på 8-9 km. Jeg følte meg egentlig ganske som “normalt”, tempoet var omtrent som før covid og det samme var pulsen. Det eneste jeg kunne kjenne på var litt ekstra trøtthet i beina kanskje, men det er jo sånt som man kan kjenne på uten noen god grunn også. Det kunne like gjerne være pga høydemeterne på siste halvdel av turen.

  • Andre økt kjørte jeg dagen etter, da rett over 9 km men litt færre høydemeter. Underlaget på begge øktene var litt ymse, det er mye is denne vinteren. Kroppen fungerte greit denne dagen også! De to første øktene kjørte jeg alene, mest fordi jeg ikke følte meg trygg på at jeg kunne løpe “en hel økt” ennå - og heller ikke hvilket tempo jeg kunne holde. Men etter disse to første testøktene begynte jeg føle meg mer trygg på hvor jeg stod.

  • Fredagen tok jeg faktisk løpefri, ikke fordi jeg trengte det - men fordi jeg tross alt hadde tenkt å følge deler av anbefalingene.

  • Lørdag løp jeg “hele” 12 km med Asta, med litt høydemeter. Det går lett og fint nedover, og litt mer trått oppover. Ikke særlig oppsiktsvekkende, helt uavhengig av covid egentlig! Men, jeg merker at på alle turene er jeg mer sliten på slutten enn før covid, men det henger ikke i etter økten og jeg skriver det egentlig bare på kontoen “litt ute av form”.

  • Søndag prøvde jeg meg på en kort langtur, med litt billig høydeprofil. Løp med Maria fra Kringsjåhallen (etter noen timers dugnad i håndballhallen ) og ned til Skøyen - og deretter til sentrum. Banen hjem gjør dette til en veldig billig og grei tur. Jeg får litt magetrøbbel når vi løper mot sentrum, og det tapper nok litt krefter. Inntil jeg får tatt en tur på do føler jeg meg veldig sliten, men får tilbake energien etterpå på de siste kilometerne. Det ble 16,5 km - noe som er ganske kort til være langtur, men siden jeg hadde litt over 12 dagen før er jeg veldig happy med disse kilometerne nå. Jeg kommer meg relativt kjapt etter denne turen også.

  • Det er veldig fint å summere opp treninga denne første lille uka med ca 4,5 mil og med en følelse av at dette går greit og uten noen smeller av noe slag. Jeg har også vært ganske flink til å trene litt styrke hver dag.

  • Mandagen tar jeg en rolig løpetur med Anja rundt Sognsvann, totalt 10-11 km. Jeg begynner nå egentlig å “glemme” at jeg trener meg opp og tilbake. Kroppen føles ganske enkelt som før, det som “ødelegger” løpinga mest er mye isete underlag.

  • Tirsdag måtte jeg nesten ta løpefri, ettersom jeg hade løpt tre dager på rad. Trente litt yoga og styrke:-)

  • Onsdag morgen løp Marita og jeg rundt Sognsvann på helt skrekkelig tungt underlag. Det var 10 cm nysnø oppå isen, og det gikk altså så trått. Planen var en rolig tur, men ingen av oss hadde sett for seg så rolig tempo. Da vi hadde løpt en runde så vi blinkende lys og så fikk vi jammen nypreppa vei på runde to. Med brøytetraktoren foran løp vi et helt minutt raskere på kilometer, på mindre effort! Grusveien ned var samme crap som opp, så det var 7 av 11 km med god jobbing. Jeg tror vi begge var ganske slitne etter denne rolige turen.

Så glad blir Marita over å se hva brøytetraktoren har gjort!

  • Torsdag kveld løp jeg i snøvær med Asta rundt vannet - da var forholdene betraktelig bedre og lettere. Nye 11 ganske flate km i banken

  • Fredag morgen er det early bird løping igjen rundt vannet, da var det regn og tidvis glatt. Føret varierer så mye nå at det er til å bli helt sprø av. Den ene dagen masse snø, en annen dag skikkelig hålke, så kan det plutselig være flatt og flott vinterføre - det er nesten umulig å å forutsi hva som venter. Den som kommer seg gjennom dette kan jo bare fly i løpeskoene til våren!

  • Nå hadde jeg dessverre igjen plutselig tre løpeøkter på rad, så da ble det skitur på lørdag

  • I dag, søndag, prøvde jeg meg på en litt lengre tur, men fortsatt i en lett løype for sikkerhetsskyld. Løp ned til Lysaker og inn til sentrum. Føles som jeg jukser, men er en bra måte å holde pulsen lav. Jeg kjenner at jeg blir litt tung utover i turen, så jeg må åpenbart bygge langturen opp på nytt. Det ble en halvmaraton i dag - og jeg tenker at det i løpet av februar vil kjennes lettere ut også på litt lengre turer. Totalt 77 km denne uken, 65 av de er løpekm.

  • 12 dager siden jeg kom ut av isolasjon og fasit er at denne opptrappingen virker å ha fungert fint for meg. Jeg opplever at jeg har holdt igjen og lyttet til gode råd, og ikke minst til kroppen min. Det er faktisk sjelden jeg har vært så “på lyttekjøret” som jeg har vært nå. 3 løpefri dager har nok også vært smart, samtidig med å løpe litt færre km enn før. Så, nå tenkte jeg faktisk prøve på en litt hardere uke, med en kort intervalløkt som test på ståa. Stay tuned altså!

Ski er også fin trening og rehab! Litt styrke får man også på kjøpet