Parkrun!

Sesongen 2018 var faktisk ikke helt over etter Silva Nightrun: I går debuterte jeg endelig i parkrun!

Parkrun er helt gratis å delta på. Det arrangeres i over 90 parker verden rundt, og slik jeg forstår det er distansen stort sett 5 km, og det arrangeres ukentlig på hvert sted. Man registrerer seg på nettsiden, og kan gå inn på de ulike events verden over. I Norge er det løp på Tøyen her i Oslo, Løvstien i Bergen, Mosvatnet i Stavanger og Festningen Trondheim. I Sverige og Danmark finner du flere, bare i København er det tre ulike. For London ser Parkrun kartet slik ut:

Burde altså være mulig å finne et som passer på din neste Londontur…

Burde altså være mulig å finne et som passer på din neste Londontur…

Parkrun er lavterskeltilbud, uformelt og altså et svært rimelig løpstilbud. Det er også en fin måte å løpe trygt i ukjente byer. I sin form minner det mye om Sognsvann Rundt Medsols, alternativt er det motsatt:-)

Jeg har lenge tenkt jeg skulle prøvd parkrun, men av ulike årsaker har det ikke blitt noe av. Tøyen parkrun har vært på lista mi lenge, men det var en reise til Trondheim som skulle være utløsende for en parkrundebut for min del! Jeg tok med kidsa opp til familien på fredag, og fra mammas leilighet var det perfekt oppvarmingsdistanse til løpet på Festningen. Familieprogrammet startet ikke før etter kl 12, og løpet hadde så tidlig start som kl 9:30, så det var bare meant to be. Parkrun Festningen er visstnok også det nordligste parkrun!

Start og mål er i en sidegate til Festningsområdet, i Festningsgt der den møter Båhusgt. Jeg har bodd flere år rett nedi gata der, og er egentlig godt kjent. Det skal nevnes at dette er et par år siden, jeg flytta fra Trondheim da vi begynte årstall med 19. Men det var plankekjøring å finne frem til starten selv for en rusten trønder, men da jeg skulle teste runden løp jeg feil. Uten at det fikk noen konsekvenser annet enn at jeg ikke kjente runden på forhånd da. Før start ble det gitt litt informasjon om løypa, og da kom det frem at det pga graving var gjort endringer slik at det skulle løpes 4 korte runder, og ikke de 3 vanlige. Løypa bestod altså av et kortere parti fra start/mål og opp til runden, så 4 runder før det samme korte partiet mot mål. Start og sluttpartiet var kupert og svingete, og med en florlett ishinne var det duket for pingleløping fra min side. Selve runde på Festningsområdet var ikke så krevende, det var glatt kun et par steder. Det var også relativt flatt, men det blir jo noen svinger av fire korte runder!

I fint driv på andrerunden her tror jeg. Arrangørfoto

I fint driv på andrerunden her tror jeg. Arrangørfoto

Det var et ganske lite startfelt på underkant av 40 løpere, og 8-10 frivillige løpsarrangører som skulle bidra med foto, tidsregistrering, løypemerking osv. Stemningen var harmonisk og god! Jeg stilte meg opp ganske langt fremme, men løp relativt rolig ut fra start. Kom opp til rundløypen kanskje som nummer 10 eller noe. Målet for økta var en god gjennomblåsing av pulsen:-) Og helst ingen fall.

På den første runden tok jeg igjen to menn, og gjøv løs på runde to med mål om å nå øke på. Jeg hørte at jeg i alle fall hadd en pesende rett bak meg, og jeg fikk litt mer oversikt over de nærmeste foran meg. På den andre runden tok jeg innpå de to jentene foran - men fra den tredje runden seig de i fra meg begge to. På den fjerde runden hadde jeg endelig funnet ut hvordan jeg skulle komme meg gjennom de to glatte svingene, på en litt mer effektiv måte. Plutselig var også fjerde runde over, og jeg kunne ta av og ned på det siste partiet mot mål. Først slakt utfor, så litt brattere og så midt i det bratte, glatte, en 90 graders sving. Jeg tok ingen sjanser her, og etter denne lite effektive svingen hørte jeg masse pusting og pesing bak meg. Så jeg dro på det jeg hadde opp den siste kneika før mål, fiska ut strekkoden fra hansken, slik at jeg kunne fokusere på kun løpinga når jeg kom over kneika og skulle gi bånn gass inn mot mål. Jeg klarte å unngå at den pesende bak kom forbi hvertfall:-)

IMG_2589.JPG

Jeg løp inn til en sjuendeplass totalt, og en tredjeplass blant damene. Tida ble 24:31, og på min klokke ble det registrert 5,2 km. Kilometerne på de fire rundene lå rundt 4:40 - og det må sies å være godkjent under “gjeldende” forhold!

Kort og godt fristet dette til gjentakelse, og testing av nye parkruns. Tøyen burde være et åpenbart valg, men jeg fant også ut nå at det fins tre parkruns i Singapore!

IMG_2662.JPG

Det var flott å være med på parkrun, og det var gøy å løpe rundt Festningen. Det er veldig mange år siden sist jeg gjorde det! Frister definitivt til gjentakelse, og til å prøve andre parkruns. Håper jeg greide friste deg også!

De frivillige! (Arrangørfoto)

De frivillige! (Arrangørfoto)