Ukas tall - tretten

I dag har vi vært i bursdagsfeiring for en jente som fylte 13 år og som dermed har blitt tenåring! Ukas tall blir derfor tretten.  

13 er både oddetall og primtall, videre er det også et fibonaccitall. Men for de som ikke er interessert i tall som størrelser i matte - er tretten tallet som er forbundet med ulykker, overtro og starten på tenårene. (Vel, det blir kanskje fort en og samme sak?)

trettende.jpeg

På fly kan rad tretten mangle, og på hotell kan både etasje tretten og rom tretten være utelatt. Mange er ekstra nervøse på fredag den trettende, men det er lite forskning som tyder på at tretten faktisk er så ille som sitt rykte. Jeg oppfordrer herved til større entuasiasme og ikke minst inkuderende samvær med nummer tretten. Åpne opp ditt sinn og slipp h*n inn:-)

Siden det er ferietid er det bare å pugge tallet slik de kjenner det der du er eller skal, så er du ekstra trettenvennlig! 

dreizehn - Tysk

juusan - Japansk

shisan - Kinesisk

tredici - Italiensk

thirteen - Engelsk

trece- Spansk

treize - Fransk

trinaest - Kroatisk

 

Det er dessuten lov å flagge nyttig og unyttig kunnskap om tretten i kommentarfeltet - eller dele en trettenhistorie:-)