Er du en av de som gjerne vil begynne å løpe, løpe fortere eller lengre?  Bli en bedre deg?

Transient

Ganske ofte får jeg høre at jeg er så flink som får tid til å trene, at de ikke skjønner hvordan jeg får det til - eller at det i alle fall ikke er mulig for de å trene så mye. Disse folkene er oftest utenfor løpemiljø, men ikke alltid. Jeg opplever ikke meg selv som særlig flink  - men mer dedikert og målrettet, og en stor smule gal.

Sannheten er selvsagt at all den løpinga har en pris, eller en bakside om du vil. Og den er jeg stort sett mer enn villig til å betale. Så får andre normale mennesker gjerne tenke at jeg ikke er helt rett skrudd sammen. For jeg har selvsagt ikke flere timer i døgnet enn de som ikke får tid til mer enn 1 trening i uka. Det handler stort sett ikke om å ha tid, men å ta tid. Og den siste tiden med flytting og det styret, så har treninga blitt redusert. Men jeg tror jeg tør påstå at jeg fortsatt har trent mer enn de jeg referte til i begynnelsen. Så, det handler selvsagt ikke om tid i det hele tatt (joda, det handler litt om tid -men ikke nok til at det skal stoppe deg).

Det handler først og fremst om treningsLYST og betalingsVILJE. I alle fall i starten. Før du har etablert vanen. Og i starten er det skikkelig dyrt og smertefullt å endre noe. Viljen har gjemt seg og lysten er i alle fall ikke å finne. Derimot har du tusen, millioner gode unnskyldninger. Som kan ligne på de unnskyldningene du finner når du skal lese til eksamen. Er helt utrolig hvor rent eller ryddig det kan bli i eksamenstida.

Greia er at i starten må du kjøre autopilot (og starte pent). Ikke spør deg selv om du skal trene,  bare gjør det. Bestem deg hvilke ukedager du skal trene, og tidspunkt. Punktum. Passer det best for deg å løpe etter jobb, så bytt til treningstøy når du kommer hjem. Passer det best å trene på morgenen, legger du frem alt tøyet kvelden før. Ikke tenk, bare gjør det. 5-10 år (neida, uker eller måneder kanskje) - og vanen er etablert. Motivasjonen vil gå opp og ned, og fokus da er at dette vil du egentlig og det blir bra når du kommer i gang. Av 100 treningsturer du ikke har lyst til å gjøre - er det kanskje 1-2 du fortsatt ikke har lyst og energi til 10 min uti økta. De øktene skal du bare avslutte, de 98 andre blir fantastiske. Æresord.

En sammenligning jeg syns er ganske god, er tannpussen. Hvor mange syns det er gøy å pusse tenna? Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg spør i alle fall aldri meg selv om jeg gidder det i dag. Jeg bare gjør det. Har aldri angra. Om du får treninga til å være like selvsagt, koster den heller ikke stort.  Så, kom deg dit! Gjør de endringene i livet ditt som sikrer den endringen i treningsvanene dine - hvis du vil det da:-) For det er jo du som bestemmer, ikke sant?

 

Nå skal i alle fall jeg skifte til treningstøy:-) For nå er det snart et åpent treningsvindu i hverdagen min, og det MÅ gripes begjærlig - ellers er vinduet lukket før jeg rekker blunke. Banna bein.