Forerunner 645 Music

I sommer kom jeg i skade for å kjøpe meg ny løpeklokke. Min trofaste Garmin Forerunner 225 har ikke gjort mye galt - men jeg ble altså brått og brutalt ledet ut i fristelser, som resulterte i en Forerunner 645 Music. Jeg har lovd å skrive noen ord om den her. Jeg vil ikke kalle det en anmeldelse. Det blir snarere en tilståelse kanskje? 

Hvorfor gikk jeg fra min FR225?

Den har ikke gjort meg noe. Den har fulgt meg i tykt og tynt de siste 2-3 årene, og gudene skal vite den har tålt mye! Ikke bare har den utstått svette og asfaltkilometer, nei den har også fått mye juling gjennom negative tanker under alle øktene med alternativ trening mens jeg har hatt den ene skaden etter den andre. 

HR-måleren på håndleddet funker fint, litt forsinkelse må en regne med på håndleddsmåling - men det går fint. Den var redningen for meg etter 25 år med pulsbelte og dertilhørende kjøttsår. GPS´n var sjelden på ville veier, men den var kanskje litt gnien på meterne. Klokka var litt stor og klumpete på håndleddet, en typisk manneklokke egentlig - men det har jeg vært vant til fra alle sportsklokkene jeg har hatt. Kvinner hverken svetter eller løper langt. Hvis du lurte.

Garmin Connect har vært et greit verktøy for å se på øktene, i tillegg til strava  - men jeg har sett at 225 ikke leverer fra seg like mye data som de litt nyere modellene 235 og Fenix f eks. Men sant og si så har jeg ikke vært direkte misfornøyd. Mer sånn misunnelige blikk på alle de nye lekre klokkene som har strømmet ut på markedet til svimlende høye summer. 

Av og til har jeg forresten vært gal på den fordi den ber meg bevege meg, helt uten saklig grunn. 3-4 timer løping, etterfulgt av uttøyning, dusjing og spising etterfølges bestemt av et pip eller vibrering, og klar beskjed om å røre på seg. Hvem sa restitusjon var bra liksom. Sykler hjem fra jobben; "beveg deg".  1 times husarbeid med alt fra støvsuging til rydding; "beveg deg". Styrketrening eller yoga:"beveg deg". En liten tyrann altså. Som forelder er en jo vant med å få mye uberettiget kjeft, heldigvis kommer begge deler også med en god del ros. Takk og lov for det!

Så kom 645 valsende inn

Elegant. Nett. Lett. Smart

IMG_0728.JPG
IMG_1324.JPG

Stilpoeng: 10 av 10. Dette er åpenbart subjektivt. Klar forbedring fra 225 som lyste sportsklokke lang vei. Denne er litt mer diskret. Det overrasket meg hvor stor forskjellen var på håndleddet, for målene som er oppgitt på de to klokkene er nokså like. 

  • 225 veier 54 g og måler: 45 mm x 45 mm x 16 mm
  • 645 veier 42,2 g og måler: 42,5 mm x 42,5 mm x 13,5 mm

Med disse målene hadde jeg ikke forventet at jeg ville merke noe særlig forskjell, men klokka er merkbart lettere på håndleddet og i tillegg ruver den mindre. Før kunne jeg ikke sove med klokka på, det var akkurat som om den var en legokloss på armen min -  men med kun disse små millimeterne mindre så merker jeg den faktisk ikke lenger på armen min. Ganske snålt!

Nerdefaktor:  Jeg har ikke kjøpt enhetene som beriker den og gjør den komplett, slik at jeg kan få en full analyse av hvert steg. Jeg tror ikke jeg kommer til å kjøpe det heller. Klokka har foreløpig nok data for meg. Den har selvsagt puls og distanse, jeg kan se alt jeg ønsker mens jeg løper. Det er lett å justere på skjermen slik at jeg får se det jeg liker å se, som er distanse, tid og puls. Dette er ikke en av standardoppsettene, noe jeg selvsagt syns er merkelig. Hva er det med folk? Skjønner de ikke hvilke ting som er viktigst?? En kan også lett velge mellom ulike skjermer underveis, men jeg liker å ha den samme hele tiden.  Jeg er ikke det minste enspora hvis du skulle få den tanken. På seg selv kjenner man andre, har du kanskje hørt. Sannheten er derimot:: på seg selv kjenner man seg selv. Bare så du vet det til en annen gang. Sånn er det med den saken.

Etter økten får jeg en slags score på aerob og anaerob utbytte av økten, i tillegg til puls, frekvens og sånn. Det nye fra 225 til 645 er ytelseskondisjon, aerob/anaerob score samt mer utfyllende på løpsdynamikk - og temperatur (jeg tror ikke det er faktisk temperatur, men meldt). Blir jeg lykkeligere av dette? Svaret er dessverre og overraskende nei - men jeg ser helt klart nytten av disse nye tingene. Det hjelper meg å se hvor stor belastningen har vært i den enkelte økten, noe jeg ikke har fått kvantifisert like bra tidligere. Jeg får opp en graf som forteller meg hvordan treningen ser ut belastningsmessig, og selv om den bare tar treningen og ikke totalbelastningen, er det helt klart nyttig info i ukene før konkurranse, kanskje aller mest før maraton. Infoen er mest utfyllende på nettsiden, men det er nesten like mye i appen og en god del på klokka også. Siden menysystemet er likt min gamle klokke, finner jeg lett det viktigste - men surrer litt rundt i menyen fra tid til annen fordi jeg ikke husker hvor eller hvordan jeg fant noe sist. Det sier nok aller mest om  meg egentlig.

Smartness: Dette ER liksom en smartklokke. For å være ærlig hadde jeg ikke catcha det på forhånd, jeg leser aldri alt - bare nok til at jeg får lyst på produktet. Jeg har blitt positivt overrasket, for den forrige klokka som het noe med smart som var på mitt håndledd, var en katastrofe. Dessuten har jeg nesten alltid mobilen på lydløs (tror det er en skade etter ammingen som, kremt, er noen år siden).  Nå ser jeg meldingene som kommer fordi de piper inn på klokka, selv under trening, det kan man skru av da. Den vibrerer når noen ringer og den har en drøss med varslinger fra f.eks, kremt, strava.  Alt dette resulterer i at jeg nå er mer tilgjengelig, så hvis jeg ikke svarer deg er det fordi jeg rett og slett ikke gidder. Så vet du det. 

Det fins også en funksjon for å lage seg sin egen hare, dette har jeg ikke prøvd. Men det må jeg jo snart! Jeg er litt usikker på om det kreves en tidligere økt i samme løype eller om en kan sette ønsket pace før økta.

Det som er enda smartere med klokka er at den skjønner at jeg sykler, selv uten at jeg forteller den det. De grå sykkelsymbolene er det klokka selv har registrert som sykling, mens de grønne er økt jeg har registrert. Tror dette er den der Move IQ saken, jeg har ikke lest noe om den - er bare imponert! Regner med at jeg aldri får beskjed om å begynne å bevege meg mens jeg sykler hvertfall:-)

Skjermbilde 2018-08-22 kl. 21.24.08.png

Musikk: 645 kan kjøpes med og uten musikk, jeg valgte å betale litt ekstra for muligheten for musikk. Selv om jeg veldig sjelden løper med noe på øret og det ante meg at det ville koste meg mye batteri. 225 kunne jeg lade en gang i uka, den gikk liksom aldri tom. 645 må lades kanskje to ganger i uka. No big deal egentlig, men litt stress hvis man glemmer det. Foreløpig har det gått bra, men det var nære på en gang i sommer, da selvsagt på langturen. Dette er forøvrig før jeg har testa ut musikkfunksjon. Jeg prøvde å laste noe musikk over, men det stranda. Det virker som den krever at jeg har betalt musikken, og med itunes har man jo tilgang på alt uten å kjøpe. Så jeg fikk i alle fall ikke til å få en spilleliste fra itunes over på klokka. Utelukker ikke at det er mine skillz det skorter på. Det er heller ikke tilgang på betalt musikk det skorter på - vi har flere esker med CDér liggende på loftet, men ikke spør meg hvordan jeg evt skulle få det over på klokka. Jeg er så utafor på dette.

Pay: Klokka har også en betalingsløsning. Den er hvertfall ikke noe å selge sjela si for ennå. Kun to banker i Norge tilbyr dette, og min er ikke en av de. Om jeg så hadde vært i "riktig" bank, vet jeg ikke helt hvor stor distribusjon er på hvor man kan bruke det. Jeg tror jeg skulle løpt lenge og langt før jeg fant et sted jeg kunne betale på denne måten. Men det kan godt hende dette er fremtiden og at vi om 1-2 år bare betaler på denne måten. I så fall er jeg for en gang skyld foran.

 

Om jeg anbefaler klokka? Glatt!

Fikk du plutselig lyst på ny klokke? Her kan du kjøpe den, nedsatt også akkurat nå!

 

 

Garmins presentasjon av 645

Presentasjon av Music