Overlevelsesguide for vinterløping

Det er faktisk overraskende mange som kun løper ute i sommerhalvåret, og det er sikkert flere grunner til det. Mange trives jo også med mølleløping på vinteren, mens andre går mer på ski eller kanskje i hi? Noen, ganske mange, lurer på hvordan man kan overleve vinteren med utendørs løping. Jeg skal prøve å svare på det!

Jeg har selv løpt utendørs hele året i ganske mange år, så mange at jeg ikke vet hvor mange. Og det fins noen triks man kan dra opp av hatten:

  • Buff, lue & hansker: Kjøp gjerne en buff i ull om du ikke har. Drar du den over nesa blir den fort våt av pusten din, og på veldig kalde dager fryser den til is der. Da kan du bare snu den rundt en kvart omdreining, og gjenta det noen kilometer senere!

  • Ulltrøye innerst (evt ull også på beina): Vi har ulike temperaturgrenser for når det trengs flere lag, så du må prøve deg frem. På rolige turer trenger du mer klær enn på intervallene. Lag på lag er uansett bedre enn ett skikkelig tykt lag. Men blir lagene for mange er det faktisk vanskelig å bevege seg, så alt med måte!

  • Om du er kald på føttene er ullsokker lurt (Ankelsokker er en dårlig idé)

  • Ullboxer, gjerne med lår, også en bra ting å ha!

  • Vindtett vinterjakke ytterst om det blåser: Lite er kaldere enn vind når gradestokken viser tosifret minusgrader. GORE har bra saker her! Koster skjorta, men du kan også gjøre kupp på Tise eller Finn. Klær fra swix, johaug ol kan være en god løsning!

  • Vindtett vintertights ytterst om det blåser: Lite er kaldere enn vind når gradestokken viser tosifret minusgrader. Jeg har vært mest fornøyd med vintertights fra Newline, den har deilig fleece på innsiden. Ellers er det verdt å merke seg at ikke alle som selges som vintertights faktisk er vintertights for nordiske forhold. Skibukser er også et godt alternativ. De koster gjerne litt mer enn de tynne, men det er de verdt. Og, nå er det jo også jul & gaver under treet snart!

  • Vest: Perfekt supplement! De fins i tynne og tykke alternativer, og passer veldig godt inn som et av flere lag når det er veldig kaldt.

  • Sko: Skaff deg et par pigga sko til de glatteste dagene, ellers kan du bruke terrengskoene dine på snøføre og flere av de vanlige mengdeskoene (med grovere såle enn disse konkurranseskoene med karbon) fungerer bra på snø. Du kan pigge sko selv, eller kjøpe piggsko for vinterføre. Det er ganske mange modeller å velge i, fordelen med å pigger opp egne sko er at du kan bruke en modell du vet passer deg. Mange av piggskomodellene er litt stive og lite dempet, men her har det heldigvis skjedd noe de siste årene.

  • Kuldemaske: Særlig om du sliter med luftveiene kan det være lurt, men også om det er veldig kaldt. Kuldekrem kan også være smart, evt kuldeteip.

  • På de kaldeste dagene er det lurt å korte litt ned på turen og intensiteten. Forsøk å legg løpinga til dagslys når det er mulig, det er ofte litt mindre kaldt da.

  • Det er faktisk veldig fint å løpe på vinteren! Æresord. Men kanskje trenger du litt tilvenning før du kommer dit.

  • Vinteren varer ikke evig, og det er lov å trene mer styrke og kanskje sågar ta en timeout.

  • Gevinsten ved å holde i gang gjennom vinteren er at du kan gå ganske rett på løpinga når våren kommer, og at det kjennes lettere å løpe for hver uke med fravær av snø og minusgrader.


Nedenfor er bilder med tilsynelatende lik bekledning. Buff er med, men brukt ulikt. Varmetapet er visstnok størst øverst, så en lue er lurt. Pannebånd/buff duger fint på de dagene det ikke er fullt så mange minusgrader. Det er tre ulike jakker på disse tre bildene, fra venstre en tykk grå adidas genser med fleece inni, dernest en adidas jakke som er litt tykkere enn de vanlige løpejakkene (tror også den tar av for vind) og den helt til høyre er også en tykk adidas jakke, litt boblejakkeaktig - tror det er den tykkeste jeg har. Trolig ull innafor de to siste der .

Buff og tykkere genser

Ullbuff, lue og varmere løpejakke! Og litt rim i håret!

Best å pakke seg skikkelig inn!

Det jeg derimot ikke kan hjelpe deg med i vinter er glasert asfalt, også kalt underkjølt regn. Det eneste jeg kan tenke meg fungerer, foruten å bare bli i senga, er å lime fast sandpapir under sålen.

Psst!

Jeg kom over bra tilbud på vinterløpeklær nå i black friday viraken. CRAFT har et fint sett med genser og bukse, det er litt fleece inni og vindstoff på lår og mage. Det heter “CRAFT ADV SUBZ”, og jeg er absolutt ikke sponsa. Jeg fant det på tilbud her på overdelen og buksa, og på fjellsport har de overdelen i en annen farge og buksa i svart. Du kan se hele kolleksjonen på crafts egne sider også.

Antrekket anbefales!