Smil, stopp, tenk (eller omvendt)

Hjem fra jobb sykler jeg i en vei det står mange parkerte biler, slik at det mange steder der i realiteten bare er ett felt igjen for kjøring. Som syklist er det helt normalt å bli presset av veien av møtende biler som kjører forbi en lomme fem meter før de møter meg. På fredag møtte jeg en skikkelig sjarmør her. I stedet for å stoppe bilen sin 2 meter før han møtte meg ga han gass, slik at jeg ikke noe annet valg enn å stoppe limt inn i støyskjermen. Da rulla han ned vinduet sitt og dro sjarmen sin på det jeg antar er hans høyeste nivå av sjarme. "Som syklist har du alltid vikeplikt. Alltid" 

Dust tenkte jeg. Skikkelig dust. Jeg greide å ikke vise han fingern. Jeg greide sågar å tenke at han er ikke verdt å irritere seg over. Han er en dust. Han er bare en liten mann i en blikkboks. Stakkars fyr, tenk for et mistrøstig liv han lever som finner glede i å fortelle syklister at han ikke kan det vesentligste av trafikkloven.

Kardemommeloven. Til etterfølgelse! 

Kardemommeloven. Til etterfølgelse! 

Vi kan klage så mye vi vil over andres oppførsel i trafikken, og det kan bli en ganske lang klagesang etter hvert - for det er mye rart og gærnt å se. Det virker åpenbart at ulike biltyper har ulike trafikklover de følger. Audi og BMW eiere f.eks bruker opp alle penga når de kjøper bil, på kule felger, spesielle lykter og surroundanlegg -  slik at de ikke har råd til å bytte pære i blinklysene. Og de har trolig heller ikke bremser for å stoppe på høyreregelen. Her er uansett SUVene verst. Disse killertanksene til to millioner som nok er helt nødvendige for å frakte mannen til kontoret på Aker Brygge eller Barcode. Sa noen jappetid??

Tilbake til Kardemommeloven. 

Kan vi ikke bare etterleve den oftere, alle sammen? Den er så enkel! Smil og glade ansikter smitter, har du tenkt på at også din oppførsel smitter? Så drit i alle feilene de andre gjør - dette kan du selv gjøre for å smitte i positiv og riktig vei:

  • Vis tegn når du skal svinge - også ut av rundkjøringen. På bilen er det egne blinklys som er ganske enkle å få på og slå av igjen. Sjekk den boken som ligger i det de gamle damene kaller hanskerommet for nærmere beskrivelse. Det er der du har skademeldingsskjemaet sikkert. Sykler du bruker du hånda eller foten - pek den retningen du skal svinge. 
  • Stopp for folk som skal gå over veien, fotgjengerfelt eller ei. Er det barn i nærheten demper du uansett farten og viser tydelig at du har tenkt å stoppe. Seriøst.  
  • Stopp for rødt lys. Dette er utrolig enkelt og gir ingen rom for tolkning.  
  • Stopp ved skifte til orange om det er barn som venter på grønn mann. 
  • Sykler du viser du med en flat hånd i været at du har tenkt å stoppe. Dette hindrer at syklister bakfra kjører deg ned. (Lærdom fra sykling i København) 
Du kommer lenger med et smil!

Du kommer lenger med et smil!

God kjøring! Husk at sykkelen er en bil mindre i køen og at den gir gratis trim av skrotten:-)