2014 sesongen er definitivt over, og ny sesong venter noen måneder lenger frem. Nye mål og nye kluter - men da må en jo først lære av feilene. Snøen som falt i fjor og alt det der.

2014 ble min første sesong i Vidardrakta. Jeg savner TC-bunaden og felleskapet i parken og til Tryvann. Men skal man ha helårslisens er klubb nødvendig. Jeg tror jeg går på en ny sesong i Vidar, til tross for at jeg ikke føler meg særlig "hjemme" der. Kom meg ikke på en eneste fellestrening i 2014, og jeg tror det er en viktig forklaring på den følelsen.

 

Målene for 2014 

De var egentlig ganske klare og hårete, du kan lese hele fjorårets post her.

 • Maraton - 3:38.  Fasit - 3:43 (Amsterdam) og 3:41(Jessheim) gode forsøk i oktober/november.
 • Halvmaraton - 1:38:30. Fasit 1:39:37 (Fredrikstad) og 1:39:21(Drammen) i april. Nice try
 • 10 km -  43:20. Fasit - 45:15 (Sentrumsløpet), 45:13 (Bislettmila)og 45:46 (Oslo maraton, for lang løype)
 • 5 km -  21:15. Fasit - ingen forsøk! 
 • Oslos Bratteste - Sub 25. Fasit - 24:52. Hurrrrrrra!

Så hva skal man si til sånt? 1 av 5 er vel strengt tatt ikke mye å rope hurra for? Joda!!

Forsvarstalen

 • Maraton. Dette er nok målet jeg er mest skuffet over å ikke ha greid. Derfor gikk jeg jo også i gang med et forsøk nr to ganske raskt etter Amsterdam. Med samme progresjon er jeg på sub 3:40 neste gang:-)
 • Halvmaraton. Her var jeg mindre enn ett minutt bak skjema. Det er ikke mye på 21 km, og jeg hadde ikke særlig klaff eller dagen på noen av de. Jeg er sånn passe fornøyd.
 • 10 km målet var det jeg hadde aller minst tro på, og det fikk jeg på sett og vis rett i. Mål man ikke tror på kan man egentlig stryke. Målet jeg jobbet med i hodet mitt var sub 45 og sub 44. Jeg mener sub 45 ble nådd i Oslo Maraton tiern, som i ettertid ble måt til 150 m for lang. Ikke at det egentlig hjelper. Jeg er også fornøyd med de to første: Sentrumsløpet er ikke en lett løype og det var mye flytting i den perioden. Bislett var varm, som vanlig. Så, jeg er faktisk ganske fornøyd med 10 k innsatsen likevel. 
 • 5 km målet har jeg tro på, men det ble ingen femmer på programmet i år. Syns jeg er stilt opp i mange løp egentlig, så litt rart at det ble sånn.
 • Oslos Bratteste. Selvsagt veldig fornøyd! Ironisk nok også det jeg har hatt minst fokus på i treninga i 2014. Var lav i hatten nederst i Wyller, og høy på endorfiner på toppen. 

Generelt er jeg sikker på at det er to ting som har spilt en vesentlig rolle for løpstidene mine i 2014. Det ene er jern og det andre er flytting.

 • Å kjøpe nytt hus var jo komplett galskap. Og det gikk utover treninga, selvsagt. Det gikk utover alt. Sov seriøst altfor lite over lang tid. Som igjen førte til mye sykdom og hanglete kropp. Noen av løpene jeg stilte opp i, var jeg egentlig ikke tilstede på. Fysisk ja, psykisk nei. Hvor mange sekunder det utgjør gidder jeg ikke analysere eller gjette på, men uten betydning er det neppe.
 • Jernet og magen har også hatt en sterk stemme i 2014. Jeg har et dårlig jernopptak, og en mage som etter nesten 20 år med piller og floradix gikk helt i krøll. Jeg har greid å holde nivået oppe på akseptabelt nivå, så jeg tror ikke det har hatt så mye å si - men mageproblemene har definitvt påvirket prestasjonene. Det tapper mye energi å måtte ha såpass mye fokus på magen og det systemet. Nordmarkstravern var helt katastrofe i timene før løpet, heldigvis roet det seg ned til løpet. Men da var jeg uansett tappet for krefter. 

Treninga mi

Jeg løp ca 300 km mindre i 2014, sammenlignet med 2013. Nesten hele dette tapet står perioden mai - august for. Mai og juli var de to dårligste i 2014, som følge av hhv flytting og sykdom. Dette er normalt måneder jeg får trent godt, deilig med vår og sommer etter en lang og kald vinter for oss som trener ute. Sånn ble det ikke i like stor grad i 2014.

Etter at jeg flyttet opp hit har jeg fått løpt mye mer i terrenget, og hatt både stor glede av det og stor progresjon på sti. Gleder meg til å prøve meg på nye stier til våren. Stiløping gir normalt færre km per tidsenhet, så skogen kan også være en av årsakene til at det toalt sett ble nedgang på 300 km.  

Med flyttinga fikk jeg også en ny løpegruppe på kjøpet. Her oppe bor det bare spreke folk tror jeg, så veien jeg bor i har en egen løpegruppe for de spreke damene som bor her. Det kan være 30 stk på trening! Utrolig kult, og veldig fint for en innflytter som meg. Jeg har ikke vært med på mange økter, 8-10 stk kanskje - satser på flere i 2015. 

Ellers har jeg hatt noen skikkelig tøffe økter på NIH-banen, som jeg bor bare 1.5 km unna. 18 x 1000 m står foreløpig øverst på tronen over grensesprengende intervalløkter (30 sek pauser, alle under 4:55). Jeg kjørte også to langøkter rundt Sognsvann som oppladning for maraton; 9 runder rundt vannet!

 

Perser

Jeg har faktisk satt flere perser i 2014. Så selv om jeg ikke har nådd 4 av 5 mål, har jeg likevel greid noe. Det har ikke vært store forbedringer, men alle sekunder teller! 10 km Sentrumsløpspersen ble forbedret med 22 sekunder, Bislettmila med 18 sekunder. Oslos Bratteste med 20 sekunder, Nordmarkstravern gikk 10 sekunder saktere, men mål var flytta med mer enn de sekundene. Travern ble dessuten gjennomført med en kropp langt under pari, og det merkes på 30 k terrengløp. Halvmaraton med 13 sekunder og maraton med et knapt 1 minutt.

Jeg syns derfor 2014 er godkjent. Det er ikke wow, men det er ikke dårlig. Det er et sted mellom okei og ganske bra. Så får du syns hva du vil:-) Fordelene med å ikke nå målene er jo at man slipper å finne på nye. Lege leve latskapen!

Løpene jeg deltok på

 • Fredrikstad halvmaraton, 6/4-2014
 • Drammen halvmaraton, 21/4-14
 • Sentrumsløpet, 27/4-14
 • Holmenkollstafetten, to etapper (4 og 6 ?)
 • Bislettmila, 14/6-14
 • Det røde huset backyard ultra, 9/8-14
 • Ringeriksmaraton stafett, 16/8-14
 • Nordmarkstravern, 6/9-14
 • Oslo maraton tiern, 20/9-14
 • Oslos Bratteste, 27/9-14
 • Ivar Formoes minneløp (terreng), 11/10-14
 • Amsterdam maraton, 19/10-14
 • Jessheim vintermaraton, 16/11-14

12-13 løp er slett ikke verst, med 3 løp jeg ikke har deltatt i tidligere. Jeg mista hele mai i flyttinga, hadde lyst til å løpe både Ryeløpet og Fornebuløpet. Blomsterløpet og Kristinaløpet i juni glapp også. Dameløp ble det heller ikke rom for. Jeg er glad i å konkurrere, så håper å få skvist inn litt mer moro i 2015! Gleder meg til å plotte de inn etterhvert.

 

Fremoverblikket! 

Jeg er satt opp til time for jernsprøyte om to uker. Ser frem til en boost! Magen har vært bra siden jeg sluttet med floradix etter klart råd fra legen. Jeg har ikke tenkt å kjøpe noen nye hus i 2015. Så alt ser egentlig ganske lovende ut! Jeg har vært litt mye syk, spesielt de siste 5-6 månedene, noe som stadig forstyrrer treninga og den viktige kontinuiteten. Men, jeg skal forsøke å sove og hvile mer, og spise litt mer riktig. Så håper jeg å legge sykdom og forfall bak meg!

Skader har jeg vært temmelig forskånet fra. Smårusk er det selvsagt, men med flere sykdomsavbrekk og ikke minst flytterelatert fravær, blir det jo pause for løpebeina også. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.