Når jeg ser på kalenderen sier den 7. mars. Det betyr i alle fall tre ting:

  • Det er kvinnedagen i morgen
  • Det er snart vår (og påske)
  • Det er snart sesongåpning for gateløpene

Så hva har de tre tingene med hverandre å gjøre?

Kanskje den perfekte timingen for å kjøpe et fearless løpeskjørt på påskesalget?

Fearless handler nemlig om en skikkelig kvinnekamp, en kamp for at kvinner skal få delta i løp. For, tenk at det fikk vi faktisk ikke lov til det før. Kvinner skulle ikke svette eller spytte, og det var sågar noen som mente at hele livmora ville falle ut(!!) hvis vi løp - og at uansett var kvinnekroppen altfor skjør til å drive med trening. Og nå høres det jo ut som dette var på den tiden de brente kvinner på bålet, nei vi snakker om 60 og 70-tallet. 1960 og 1970- tallet.

#261fearless
Vær fryktløs på løpeturene dine når du er kledd i 261 som uttrykker styrke, muligheter og mot blant kvinnelige løpere og de som ønsker å bli løpere. Fearless er laget i samarbeid med Kathrine Switzer; den første kvinnen som løp Boston Marathon i 1967 - selv om løpet kun var tillatt for herrer. 261 var Kathrines startnummer.

Her hjemme løp jentene Holmenkollstafetten på 70-tallet, under mannlige navn. Og ble truet med utestengelse og det som verre var. Det er altså ikke lenge siden.  

Formannen i arrangørklubben Tjalve sa til Aftenposten i 1973: "- Det er ikke snakk om kvinnelig deltakelse i Holmenkollstafetten. Det er teknisk umulig, alt måtte i så fall legges om og det har vi ikke folk til. Vi ønsker heller ikke å risikere at et arrangement som glir så godt og seiler i medvind, skal bli redusert eller ødelagt." Jeg har store problemer med å forstå hva han så av risiko, og jeg er utdannet til å fokusere på risiko. Forøvrig noe min onkel av de gamle skolen aldri helt klart å akseptere; at jeg hadde mellomfag i matte og hovedfag i statistikk. Han var sikker på at enten hadde de endret hele utdannelsen siden han studere matematikk, eller så snakket jeg om innføringskurset i husstell.

Vi trenger på ingen måte å gå så langt tilbake som 70- tallet for å finne grelle eksempler på at idretten er menns arena. Da Vibeke Skofterud vant Vasaloppet i 2012, smadret hun rekorden med 10 minutter. Den mannlige vinneren som satte løypepers med fattige 16 sekunder vant en bil. Vibeke fikk beskjed om å gå et løp til. Videre gjør fotballforbundet stor forskjell på om fotballspillerne på høyeste nivå har utover- eller innovertiss. For samme type prestasjon, altså kvalifisering til EM, får jentene 950 tusen på deling mens gutta kan smykke seg med 28 millioner.  

Joda, likestillingen i Norge er kommet langt. Lengre enn i de fleste andre land. Tusen takk til kvinnene lenger foran i løypa, det har ikke vært en gratisreise for dere. Men hvor likestilte vi er skal ikke være en sovepute for videre kamp- og vi skal heller ikke bare bry oss bare om egen kvinnekamp. Likestilling er for viktig til at den skal handle om deltakelse i løp og bonus i fotball, det jeg har skrevet over her er ment som eksempler på at heller ikke her hjemme er vi i mål på noen som helst måte.