Det er håp!

I går hadde jeg et gjennombrudd som mølleløper!

Mølleintervallene har vært beinharde, både mentalt og fysisk -  jeg trodde jeg var dømt til et liv som en som aldri kommer til å bli dus med mølla. Pulsmessig har jeg stort sett ligget for høyt på intervallene, men jeg har egentlig tolket det som et tegn på at jeg har vært i elendig form. Intervallene jeg har kjørt på mølla med 1.5% stigning har stort sett gått i 4:30-4:45 tempo, og da har jeg vært totalt utkjørt etterpå. Det har vært et skikkelig slit, og ikke lystbetont i det hele tatt. Ser på displayet hele tiden, og hver kilometer er en evighet. De to intervalløktene som ikke gikk på mølla gikk mye greiere, og ikke bare var tempo høyere, jeg løp også mer/lengre. Det var definitivt mye mer lystbetont og lett å løpe fremover, og sammen med noen.

Søndag løp jeg godt over 20 km, for første gang på et halvt år. Det var snøføre og dritt, men tempo var seks blank - og det kjentes lett. Jeg ble riktignok ganske støl etterpå, men det tilskriver jeg 2 måneder uten langturer. Etter søndagens langtur og gårsdagens intervaller er jeg ikke så sikker på at formen er så elendig lenger. 

I går skulle jeg bare ta en lett intervalløkt før en kettlebell økt sammen med en venninne. Jeg var litt fram og tilbake på hva jeg skulle kjøre, men bestemte meg under oppvarminga for å løpe 3 - 4 stk  a 5 min på 5 blank fart. Håpte det ville bli under terskel, men jeg fryktet at pulsen ville fyke opp til høy sone 4 igjen. Startet intervallen på 5 blank tempo og jeg var i gang. Pulsen la seg på 142-143 (nedre halvdel sone 3), og det kjentes lett og fint ut. På mystisk vis greide jeg å avslutte første intervall etter 4 min, helt overbevist om at jeg hadde løpt i 5. (Mølletalent!!) Ja vel, da må det løpes 5 intervaller da - tenkte jeg. 1 min pause på 6 blank fart, pulsen går ned ett par slag før intervall nr 2.  Kjører videre: Puls og fart som på den forrige og slik fortsetter det. Etter fem stk kommer hun jeg skal trene kettlebells med, og sier jeg skulle hatt med en treningsbag ekstra (til henne altså). Det har selvfølgelig ikke jeg fått med meg - så der røyk kettlebellen gitt.

Nå gikk intervallene så fint at jeg faktisk utvidet økten min. Det har seriøst aldri skjedd før på mølle. Ute gjør jeg det stadig vekk, til min manns store frustrasjon, som er lei av å vente på meg. Inne kjører jeg det som er planlagt, og ikke en meter ekstra. Inntil i går da.  Etter seks intervaller der pulsen var stabil og relativt lav, bestemte jeg meg for å ta enda to til. Da de to også var unnagjort og alt fortsatt gikk lett og fint, bestemte jeg meg for at 10 stk ville være fint. Nå hadde jeg bestemt meg for å slutte etter de 10, men jeg tok jammen enda to til. Det var så gøy å endelig føle at jeg mestret mølla, og jeg hadde samme følelse som jeg har når jeg løper ute! FLYT.  Drøye 14 km ble det, har ikke vært over 10 km på mølle før. (Ikke som jeg kan huske hvertfall,  så det utsagnet er muligens ikke verdt en dritt) Men: For en fest!

Skjermbilde 2018-03-01 kl. 22.00.37.png

Så den korte lette intervalløkta ble til 12 x 4 min, 1 min aktiv pause. Den så jeg ikke komme! Jeg holdt tempo helt likt hele veien, og pulsen lå 142-144 ish helt til den tolvte som lå 2-3 slag over de andre. Nå er jo ikke 5 blank fart noe å skryte over på intervallene, men det var utrolig fint å få denne økta, fordi den ga meg så mye mer enn bare treninga. Jeg har jo tidligere kjørt en drøss 1000 m på bane i maratonfart, med kun halvt minutt pause. Og jeg har under opptreninga følt at det var veldig, veldig langt dit. 18 x 1000 m på 5 blank var vanskelig å forestille at jeg hadde gjennomført. Men nå føler jeg at det er ikke så langt dit lenger. Tempomessig har jeg også løpt 5x1000 m intervaller på 4:20-4:30 fart nå nylig, og i kombinasjon med langturen på søndag, føler jeg nå at både kondisjon og tempo begynner å ligne. Det passer jo veldig bra med at sesongstart er 1-2 måneder unna - og jeg har akkurat meldt meg på Sentrumsløpet, Gøteborgsvarvet og kjøpt løpelisens! (Snøen derimot har ikke tatt hintet! Ser ut som vi bor på fjellet med 1 m høye snøkanter).

Planen nå er at neste lange intervalløkt skal være 10 x 5 min, med 1 min pause - deretter samme mengde, men kortere pauser. Det er slagplanen for å bygge opp slik at jeg igjen skal kunne kjøre 18 x 1000 m før maraton :-)  Jeg har heldigvis ganske god tid! Jeg skal ha korte, harde intervaller også - men jeg håper det ikke er så mange uker igjen med å kjøre de på mølla. Gleder meg til våren, med bar asfalt og sesongstart!

Fotorettigheter: kondis.no (Heming Leira)

Fotorettigheter: kondis.no (Heming Leira)