Det er selvsagt komplett galskap å begi seg ut på to-dagers trenerkurs i running strength med min ringe styrketreningsbakgrunn. Det er rett og slett idioti. Men, jeg tenkte at dette kanskje kunne være svaret og ikke spørsmålet. Altså, hvordan få inn styrketrening fast i treninga di Siri? Du har greid det før med styrkeprosjekt for en måned, men når fokus flyttes til nye satsningsområder så forsvinner styrken kjapt ut til høyre. Det går så fort og så lydløst at jeg nesten ikke merker det. Før det plutselig er veldig merkbart.

Så ja - jeg meldte meg som mulig instruktør da sjansen bød seg. Ikke fordi jeg mangler ting å fylle tida mi med, men fordi jeg innser at jeg bør trene mer styrke. Og jeg liker veldig godt å trene - men "hater" styrke. Jeg liker imidlertid å trene styrke i gruppe og jeg leder gjerne an. Men jeg melder meg ikke inn på studio for å trene 1 økt per uke (som ryker pga andre ting annenhver uke - det blir det dyre timer av).  

Men nok om hvorfor. Mer om hvordan og hva. For hva har jeg vært gjennom nå i dag og i går? Jo demo og gjennomkjøring av en skikkelig bra treningsøkt med fokus på nøkkelområder for oss som liker å løpe. Gode og effektive øvelser som utfordrer og styrker kjernen, leggene, hamstring, setet og hofteleddsbøyeren. Noen enkle øvelser - noen veldig vanskelige. I tillegg er det innlagte drills for å få pulsen godt opp og linke det tydelig til løping. Økta er laget av Running Sweden, som utenfor Sverige kaller seg Urban Tribes. Bak dette navnet skjuler det seg to tidligere toppløpere: Lisa Blommé og Rubin McRae. (Men de har knyttet til seg flere løpsprofiler i Sverige også, og jeg antar de vil gjøre det samme i Norge nå).

 

To av instruktørene fra Running Sweden: Sirpa og Rubin

To av instruktørene fra Running Sweden: Sirpa og Rubin

Treningsøkta er på 50-55 min og består altså av øvelser som styrker kjernen, leggene og andre sentrale muskler for oss som løper. Løperne bak hevder den skal kunne gjøre løpere som deg og meg skadefrie. Jeg tror på det konseptet, at styrkeøvelser bidrar til at kroppen bedre tåler mange kilometer løping per uke, over lang tid. Om man kan bli helt skadefri kommer vel an på et par andre faktorer også - men at det er lurt, ja det tror jeg. Nå har ikke jeg vært mye plaget med skader de siste årene, tross labar innsats med styrken. Men jeg har hatt mer enn nok småvondter som kan utvikle seg under gode veksforhold, så jeg ser ingen grunn til å gi de den muligheten - ikke uten kamp i alle fall. 

Selve økta har vi kjørt gjennom mange ganger nå, og det er her galskapen virkelig kommer inn for mitt vedkommende. Etter at jeg fullførte styrkeprosjektet mitt i august, har jeg sovet i timen. Og på to dager nå har jeg trent den harde økta 4 ganger! Det betyr at jeg har trent mer styrke de siste 50 timene enn jeg har gjort de siste 50 dagene. Jeg er fullstendig smadret i kroppen. I tillegg til de fire gangene hadde vi også hjemmelekse om å lære en del av økten, og instruere den i dag - så jeg måtte gjøre den delen spesifikt 4-6 ganger ekstra. Jeeez, som jeg gleder meg til i morgen! Kommer jeg meg opp av senga? Må jeg amputere noen kroppsdeler? 

Føler meg sikker på at også Tim får problemer med å få kroppen igang igjen i morgen

Føler meg sikker på at også Tim får problemer med å få kroppen igang igjen i morgen

Lur som jeg er løp jeg til og fra i dag. Beina var tunge, men de aksepterte det. Jeg tror det er lurt, jeg tror stølheten som kommer i morgen er mildere på grunn av den turen. Om jeg tar rett eller feil får jeg jo ikke noe 100% svar på - så jeg kan fortsette å bruke løping/jogging som stølhetforebyggende:-) Turen hjem i dag gikk sammen med Tim - det er et selskap jeg ikke har hatt ofte, så det var hyggelig. Normalt løper han både lengre og fortere enn meg, men i dag var vi like dårlig stilt!