image.jpg

Livsfarlig tittel - jeg vet!

Men etter at jeg la opp må den siste treningsuka være den med flest "riktige" økter i, så jeg tar sjansen! Og, selvsagt er det helt tilfeldig:-) Jeg trener uten treningsprogram og etter lyst/ork prinsippet - et veldig omdiskutert prinsipp!

Men innbakt i dette prinsippet ligger likevel de prinsippene jeg trente etter for hundre år siden: Intervalløkt, tempoøkt, langøkt, styrke, hvile.

 

 

 

 

Treningsuka

Jeg begynte uka lett med løpefri på mandagen. Jeg hadde tross alt løpt nesten 25 km på søndagen, noe som var 7 km lenger enn langturen uka før (som igjen var 5-6 km lnger enn langturen før der igjen). Gradvis økning skal strengt tatt ikke være 7 km, så da var jeg fornuftig. Nemlig.

Tempo og høypuls

Så treningsuka begynte dermed med tirsdagen. Og, som jeg skrev for en uke siden - nå var det dags å få inn intervalløkta igjen. Jeg tenkte det var best å "angripe" den planen, ved å kjøre den økta først. For å bli ferdig med den. Hater å ha sånne planer hengende over meg i mange dager. Økta blir bare verre og verre dessto lenger jeg gruer meg for den. Så, jeg bråbestemte meg etter pannekakemiddagen at jeg skulle ut å løpe tusenmetere. Hadde bare en vag plan om hvor, som jeg ikke fulgte. Endte opp med å løpe de ved Tåsen, der det er to rette strekk som faktisk ble temmelig nøyaktig 1 km i følge gps.Det går slakt oppover, og det var perfekt for meg på den aller første intervalløkta på alt for lenge. Da trengte jeg jo nemlig ikke bry meg om at jeg var milevis unna på fart. For jeg kjenner ikke hvilken fart jeg burde ligge på i en slik slak oppoverbakketusing! Følte meg utrolig smart:-) Hvordan unngå nederlag for dummies del 1! Jeg løp de på noe mellom 5 og 5:30 tror jeg, og det var grusomt hele veien. Hadde lyst å gå hjem midtveis i den første. Pannekakene truet med å komme både opp og ned i systemet, det var jo selvsagt idioti å spise de. Heldigivs var jeg smart nok til også å legge lista for antall lavt. 3 drag opp og pause mens jeg løp ned (i samme fart eller litt fortere, men vesentlig lavere puls). Så, jeg gjennomførte! Tomatrød i trynet og knallfornøyd med egen innsats.

Onsdag hadde jeg ordnet med barnevakt, så Stian og jeg dro opp til Sognsvann og løp det åpne arrangørløpet for SRM. Langt unna tiden jeg har på sommerlig føre, men likefullt en tur med høy puls og bra fart. Tror jeg hadde snittfart på 4:45-4:50. Nå hadde jeg kjørt to(!!) høypulsøkter helt plutselig, og var totalt smadret etterpå. Kanskje (!) en smule overambisiøst og tullete å kjøre to på rad, men det er prisen å betale for null treningsprogram. Det rareste var likevel at nå hadde jeg egentlig lyst til å kjøre en ny intervalløkt med det samme. Fatter ingenting. Tok kontroll over situasjonen og beordet løpepause på torsdagen. Leker ikke toppidrett heller!

Kos og litt fart

Fredagen løp jeg en rolig tur i dagslys på 7-8 km, som ikke kosta noe som helst. Kunne bare flyte på bare veier i vårsola. 

Lørdagen hadde jeg fortsatt lystene fra onsdag, så jeg bestemte meg for en progressiv tur på ca 10 km. Fartsøkningen satt litt tungt inne mentalt, men fikk til to økninger før jeg etter 8 km måtte innom butikken for batteri og et par småting. Jeg hater å handle småting, det ender alltid opp med langt mer. Så posen ble tung og uhåndterlig for videre fartsøkning de siste to km, som i tillegg (selvsagt) har en del høydemeter. Det ble derfor kanskje riktigere å kalle økta fartslek? Samma det, jeg har i alle fall hatt snev av tempo på 3 av ukas løpeturer!

Langturen/maratontrening

I dag, søndag, var det selvsagt langtur på programmet. Turen gikk ut til Fornebu i hyggelig selskap som sist søndag, og planen var 25 km +. Men våknet opp til full vinter i dag og justerte ambisjonene ned. Endte likevel på litt over 25 km - men det var definitivt tyngre i dag enn for en uke siden. Sliter du med å få til langturen din kan jeg varmt anbefale å avtale løpedate med andre! Da går kilometerne som en lek, i alle fall de første 15-20 :-) Jeg er så heldig å kjenne mange andre som løper, det er en av de gode bieffektene av å dra i gang en løpegruppe og arrangere løp. 

Totalt endte treningsuka på nesten 65 km, som er veldig godkjent. Jeg har også fått lurt inn noen korte styrkeøkter, men merker at det blir kortere økter nå som løpinga endelig er kommet i normalt gjenge igjen. Jeg hadde nok ikke hatt vondt av å øke minuttene litt på styrken. Uansett, litt er bedre enn ingenting!

 

Vinnere av buff

Jeg lovde deg en buff om du kunne gi meg ditt beste tips om spesiell løpskonkurranse, som jeg og andre burde få med seg. Jeg fikk inn flere fine løpstips, og har meldt meg på Fjellmaraton. Ikke bare som følge av tipsene, men det var det utløsende dyttet definitivt! Jeg har også lyst til å få til skogsmaraton, som går 3 uker senere. Jeg tror ikke det er for tett, det er kanskje ikke optimalt men jeg tror som sagt det går greit. Fordelen med to såpass tett er at jeg har bare enn oppbyggingsperiode med langturer for begge. Mellom Amsterdam og Jessheim hadde jeg fire uker tror jeg, og det fungerte jo fint. De neste ukene skal jeg legge mer av konkurranseplanen for 2015 - jeg gleder meg veldig til ny løpesesong nå! Syns konkurranser er veldig motiverende og gøy å være med på, selv om jeg alltid hater ganske intenst underveis. Det er gulrot og pisk i skjønn forening. 

Men vinnerne av buffene Siri!! Selv om vinnerne nå kåres setter jeg stor pris på om kommentarfeltet blir lengre, det fins helt sikkert veldig mange andre løp å reklamere for. Buffene går til *trommevirvel*  

Anne-Brit og Claus! 

Send en melding via kontaktskjema så avtaler vi buffoverrekkelsene!