Jeg har spurt raske og spreke Tonje Brande om hun ville skrive en gjestebloggpost her slik at hun kan opplyse oss om alle de flotte løpsopplevelsene som venter om en tar turen mot nordvest og Ålesundsområdet. Tonje var ikke vanskelig å be, og hun gir her god og fyldig omtale av løpene: Nibbeløpet, Nordvest maraton, Eikenosa Opp, Varden Opp, Ålesund maraton og sommer/vinterkaruseller. Tonje deltar og vinner det som er av løp der oppe - og ønsker seg mer motstand. Jeg kan nok ikke gi henne særlig motstand - til det forsvinner ryggen hennes for fort, men kanskje du kan? Les og bli løpsinspirert!

 

Nibbeløpet:

Det er ikke uten grunn at fjellene på Sunnmøre går under betegnelsen Sunnmørsalpene. Maken til fjell må du, jepp: til Alpene for å møte. Nibbeløpet er topptur på bilvei, i storslått natur fra start til mål. Geiranger og Geirangerfjorden kom i 2005 på UNESCO`s liste over verdens kultur- og naturarvsteder, så omgivelsene er vedtatt storslåtte fra høyeste hold.

Nibbelopet1.jpg

Om du løper Nibbeløpet så får du hele området i fugleperspektiv ved mål. 1476 høydemeter og 21 kilometer; det er langt, tøft og uendelig flotte omgivelser hele veien. Starten er i Geiranger «sentrum» (bygda har 250 fastboende innbyggere.., men om sommeren i alle fall trippelt), derfra er det bare å følge veien til Dalsnibba 1476 m.o.h. 

Alternativ utsikt

Alternativ utsikt

Korte fakta om arrangementet:

Deltakelsen har vokst siste årene, men arrangørene er både proffe og hyggelige. Busser kjører deltagersekkene til toppen før start, slik at du har tørt og varmt tøy når du kommer i mål. Det er som regel et vesentlig temperaturskille mellom 0 moh og 1500 moh, også midt i juni.

Og så slipper du å løpe ned igjen! Bussene kjører fra målområdet fortløpende etterhvert som de fylles opp. Premiebordet er også verd å nevne, det er både pengepremier og kunstpremier til de beste på både dame-og herresiden.

Det lille bakdelen med å løpe dette i juni, er at det kan være mye turisttrafikk. Med slike svingete veier oppover så blir det jo en del kryssing av veibanen for å komme i innersving, ikke glem å løfte blikket for trafikkobservasjon begge veier!

Og det skal være sagt, det er ikke bare ett løp dette. Samme dag, i samme trasè, arrangeres også Nibberittet, Nibbedobbelen, Nibberennet (også kort løype) og Nibbemarsjen. Noe for enhver med andre ord. Dette arrangementet finner du ikke maken til i Norge, og er en må-gjøre-greie om du liker å stille med startnummer på brystet.

Nordvest maraton

Jeg foretrekker løp som går fra A til B mye heller enn frem og tilbake eller rundt og rundt. Nordvest maraton er et slikt av den førstnevnte typen; på den fulle distansen starter man nesten ytterst mot havet, på den halve er starten halveis til havet. Målgang for begge er omtrent ved fjorden. 

fjordtilfjell.jpg

Dette løpet arrangeres hvert år i siste halvdel av august, med et beskjedent antall løpere. I år var det 15 maratonløpere og 35 halvmaratonløpere, god plass til flere med andre ord, og det fortjener både løpet og arrangørene!

Nordvest maraton er ikke et løp for ny personlig rekord. Det er flere seige, jevne stigninger fram til ca siste 8 km, men derfra og inn er det til gjengjeld jevnt flatt og unnabakke til målgang på stadion. Og naturen er her som på resten av Sunnmøre: nydelig fin med hav, fjord, fjell, by og bygd. Og fare for mye vær.. Men det er en del av pakka, i år var det i alle fall ingen grunn til å klage: 17 fønvarme grader, og tørt og fint.

 

Her er bevis på både deltakelsen min og på været i år, singlet sent i august er ikke hverdagskost her ute mot havet:

Tonje.jpg

Og etterpå er det kaffe, hjemmebakte kaker og uttrekkspremier i klubbhuset. I år vant jeg en støvsuger, sånt er veldig stas altså! I tillegg så er det også her pengepremier til de beste på hver distanse.  Gjør ikke noe det heller 

Her er link hvor du finner mer infomasjon om Nordvest maraton

Eikenosa Opp

Eikenosa Opp inngår som en del av løpene til Ålesundløpene . Arrangør er Emblem idrettslag, en forholdsvis stor og aktiv klubb i indre bydel.

Korte fakta: ca 4,5km, 350 høydemeter, løyperekorder på hhv 19:46 for menn (Kristian Nedregård) og 23:45 for kvinner (min sin!)

Her er løyperekordholderene, pr i dag. Med vandrepokal! (Veldig morsomt å komme hjem til barna med en ordentlig GULLpokal forresten. Et øyeblikk med verdensmesterstaus!) :

Tonje2.jpg

Nevnte jeg forresten at det er flott natur på denne kanten av landet? Om du ennå ikke er overbevist; sånn ser det ut underveis mot toppen:

Eikenosa Opp.jpg

Eikenosa Opp er et hyggelig og forholdsvis kort motbakkeløp, lokalt i Ålesund. En fin avveklsing til de faste karuselløpene, som du kan lese mer om under.

 

Sommer-og vinterkaruselløpene i Ålesund

HelgeFuglseth.jpg

Helge Fuglseth, primus motor for Ålesundsløpene og Kondis sin engasjerte stedsrepresentant. Han er selv aktiv løper, med bestetid på maraton i glansdagene på 2:40. I år har han, i en alder av 63 år, løpt på sterke 3:10. Helge stiller opp, like blid, både sommer og vinter for å arrangere disse løpene, hvor du kan velge mellom 5km eller 10 km.

Traseen har èn sommer- og èn vintervariant. Selv foretrekker jeg sommerløypen, som går langs idylliske Vasstranda. Det er gledelig økende deltakelse på disse løpene, som er et riktig sjarmerende lavterskelarrangement. Her er det smil og hygge og god steming fra du kommer til du går. Premien er et glass saft i målområdet, evt en sponset uttrekkspremie om du har flaks.

Også er det så familievennlig! Jeg har selv hatt med de to eldste barna mine i 5 km løypa flere ganger, første gang da de var 7 og 9 år gamle. Og i sommer var vi 7 av 10 i storfamilien (min + min brors familie) som løp, her er vi alle:

gjengTonje.jpg

Varden opp

Enda et motbakkeløp! Sånn er det, når man nærmest bor i en fjellside. I år var det 83 løpere som stilte til start, alle kom svette og fornøyde i mål.

Varden Opp går i en av nabokommunene til Ålesund, Sula, i slutten av mai hvert år. Start ved ca 2 m.o.h., målgang etter 770 høydemeter og 7,75 km. Dette er seigt løp, på sti og myr og som regel litt snø som ligger igjen fra vinteren. Det er tungt, tungt og tungt, og så herlig godt når du kommer i mål! Og den flotte utsikten - selvfølgelig.

VardenOpp.jpg

Som du nå sikkert forstår, så er det alltid fint vær på denne kanten av landet.

Og herved avkreftes myten om at sunnmøringene er gjerrige: det er pengepremier her også! Stor til og med, bare se på denne sjekken som jeg kunne tapetsert veggen med:

premiesjekk.jpg

Ålesund maraton

Selv om Ålesund maraton ikke akkurat kan skryte av å ha den mest spennende løypa, så fortjener det likevel å bli nevnt her. Kanskje særlig på grunn av ildsjelene på bak løpet. Sammen med Kondis har Per Jan Helset vært sponsor og ivrig medarrangør av Ålesund maraton i flere år, siste tiden har også datteren Angelique engasjert seg stort.

Løpet arrangeres to ganger hvert år, ved nyttår og i mai. Løypa er den samme både i desember og mai: tur/retur Brusdalen, dvs i indre bydel av Ålesund. Halvmaratonløperne løper denne  èn gang, mens helmaratonløperne må motivere seg på to slike runder. For min egen del er jeg fornøyd med en slik runde. Men løypa er forholdsvis flat og rask, så her kan du risikere å løpe fort! Og igjen, bare trivelig stemning og smil overalt.

 

Men dette var bare litt av hva Nordvestlandet, avd. Sunnmøre, kan by på av utfordringer med joggesko. I tillegg til dette er det mange, mange flere store og små arrangement i Ålesund og omegn.

Sjekk terminlisten til Kondis for Møre&Romsdal så ser du: her skjer det ting året rundt. Bli med, og velkommen oppover!