Transportløping er hva jeg kaller løping som har et tilleggsformål utover selve treningen, nemlig å forflytte sin egen kropp fra A til B. Om dette er innenfor definisjonen av transportløping tar jeg ikke stilling til. Jeg vet ikke engang om det fins en slik definisjon. Hvis den ikke fins krever jeg fra nå eierskap og rettigheter over begrepet transportløping, og definisjonen er da som over. 

Jeg transportløper mye til og/eller fra jobb, men jeg gjør det også hvis familien skal forflyttes og det fins en åpning for at jeg kan ta beina fatt mens de kjører buss/bil/bane. Nå i vinter har jeg etter en kort forsøksperiode med buss til og fra jobb, landet på at det eneste fornuftige er å løpe. Bussen beveger seg i sneglefart pga mange stopp, mange passasjer, mange røde lys og utrolig mange matpakkekjørere. Det er bare mennesket som kan finne på noe så dustete som å bygge en blikkboks på over 1 tonn for å frakte et stk menneske på snitt 80 kg som har innebygd, miljøvennlig motor.

Så da løper jeg altså til og fa jobb, 3-5 dager i uken. Å bare løpe den ene veien var ikke aktuelt for meg, da jeg syns det krevde mer logistikk med klær og sko - og jeg i tillegg måtte tatt buss den ene veien. I sommer og høst løp jeg oftere kun den ene veien, fordi da kunne jeg ha sykkelen på jobb og det var mindre klær involvert! Typisk kunne jeg sykle til jobb den ene dagen, og løpe fra - og så løpe til jobb morgenen etter og sykle hjem igjen. Dette fungerte fint også! Men, nå var sykkelen parkert og løpeskoene måtte gjøre jobben. Jeg vurderte om jeg skulle ta med ett par løpesko ned til jobb, slik at jeg kunne bytte sko til økt 2. Jeg tenker stadig på om det er lurt... Med klær løser jeg det enkelt og greit; jeg løper i de samme. Av og til har jeg med dobbelt av noe - men oftest bruker jeg alt om igjen på hjemturen. Har ikke fått klager fra barnehagen eller skolen...ennå! Det blir minst mulig å ta med i sekken slik. Og jeg har alt jeg trenger av innesko, cardigans, dressjakker, shampo, hånduk, såpe, tannbørste etc på jobb - det krever to garderobeskap pluss pluss. :-o

Jeg har trappet litt forsiktig opp, for å unngå for høy belastning på beina. Målet er fem dager i uka, noe som gir meg ca 75 km totalt. Mine normale uker før jeg startet med dette nå i vinter, har vært 5-7 mil per uke. Men da er øktene over sju dager og langt mer varierte, spesielt med tanke på underlaget - men også med type økter. Når jeg transportløper blir det mindre variasjon i tempo og underlag. Jeg har ambisjon om å variere mer - men akkurat nå i snøføyka og kuldegradene blir det lite kreativitet, det skal innrømmes! Før jul var det mer ulike økter og jeg avsluttet med stigningsløp, når jeg ikke løp progressivt.

Ukene før jul

Ukene før jul

De første tre ukene med to økter daglig klagde beina både høyt og tydelig. Jeg ble mildt sagt litt betenkt, kom dette til å ende med beinhinnebetennelse, plantar facitt, runners knee og/eller overtrening før jeg var i gang?? Skulle jeg avslutte prosjektet snarest mulig?  Hjemmekontor hver dag?

Jeg løp ikke flere km totalt per uke enn jeg anser som innenfor normalen, men de doble øktene var tunge, og to dager på rad i tillegg hjalp ikke akkurat.


Ukene i jula og etter nyttår

Ukene i jula og etter nyttår

Jula, som jeg normalt bruker på å få løpinga i gang etter desemberkvila, ble denne gangen brukt til å trappe litt ned. Gi kroppen, og spesielt beina, litt fri og hvile. Det føltes hardt og helt feil, men jeg var tro mot egen beslutning - og fokuserte på det langsiktige målet; å kunne transportløpe hele vinteren. Jeg løp bare 3-5 mil disse to ukene i juleferien :-) Og det hjalp!

Nå er beina fri for symptomer og klagesang, enn så lenge! Det virker som kroppen trengte noen uker å venne seg til doble økter, og det er ikke så rart i grunn.

Det som er den tydeligste endringen, i tillegg til klaginga som forsvant, er hvor mye lettere det kjennes å løpe hjem fra jobb nå. Det var hjemjoggen som var den desidert tyngste økta i starten, til tross for at den oftest er bare 5-6 km. (Det skal nevnes selvsagt at jeg har en del høydemeter å forsere - og at jeg kan være temmelig sliten etter møtemaraton på jobb også) 

 

Summasumarum; jeg kan bare varmt anbefale videre å prøve ut transportløping! Lytt til kroppen, ta pauser - men kos deg med løpinga. Jeg sparer tid og forsåvidt penger, og får en mye bedre start på dagen enn før. Snart får jeg dagslys på løpeturen, soloppgang venter om noen uker. Morgenjoggen er dagens høydepunkt, helt klart! 

Transportløpingens sorger

 • Kan bli monotont med tanke på løype, underlag og type økt
 • Fare for høy belastning med to økter per dag
 • Må ta igjen arbeid på kvelden (mye hjemmekontor)
 • Dusje to ganger per dag 
 • Mangler ytterklær og sko på jobb, litt utfordrende ved eksterne møter (Krever planlegging!)

Transportløpingens gleder

 • Gratis transport og trim
 • Beste starten på dagen
 • Kommer glad og fornøyd på jobb
 • Lav dørstokk, blir som en del av daglig rutine
 • Å løpe uansett vær, vind og føre gir ekstra styrke såvel fysisk som mentalt!
 • Kveldene fri, når ikke hjemmekontor;-)