Oslo maraton rådene

Det nærmer seg årets største mål for veldig mange løpere; Oslo Maraton

En av de aller største løpshelgene i hovedstaden, der vel halvmaraton er den mest populære distansen. Jeg har deltatt mange ganger, jeg har altfor mange Oslo maratonskjorter i skuffen - har slutta å krysse av for skjorte når det er valgfritt! Jeg føler i alle fall jeg kan gi noen gode siste liten tips til alle dere som skal ut å enten debutere på ny distanse, sette ny pers eller er tilbake fra skade, fødsel, sofaen you name it.

  1. Treninga er gjort. Du kan bare trene for mye nå de siste dagene. Mitt beste råd er å trene med litt lettere steg, kortere distanser og med et smil om munnen. Kjør gjerne noen korte drag, om det er 30 sek, 1 min, fra lyktestolpe til neste er ikke så farlig. Bare kjenn på følelsen når du flyr. 4-10 stk holder i massevis. Du skal føle deg mer levende enn død etterpå

  2. Hent startnummeret i god tid. Helst på fredag, evt tidlig lørdag. Spør gjerne en venn om du har trøbbel med å rekke det selv. Er så mange som skal løpe og det går oftest bra å hente ut for andre. Bare husk å send bekreftelses sms’n!

  3. Less is more. Ha gjerne på deg jakke og bukse før start, kjør gjerne den korte, lette oppvarminga di med full påkledning. Men vær så snill å dump klærne i bagasjebaggen før start. Du skal løpe, det blir ikke kaldt før 30 min etter mål. Shorts og t-skjorte er helt innafor i september. Faktisk i oktober også.

  4. Startpuljen. Vær edru når du plasserer deg selv. Er du mann og har trent bare en brøkdel av hva du lovte deg selv, gå lenger bak. Er du kvinne og tenker at hjelp disse folka ser spreke ut. Bli stående. Startpulja, og stedet i startpulja du står, SKAL gjenspeile planen din. Den realistiske planen. Ikke fantasiplanen eller hvis alt går til helv planen.

  5. Starten. Det kan virke som at alle har ti veps i underbuksa når startskuddet går. Og hvem vet, kanskje de har det. Jeg vil ikke anbefale det da. Ikke la deg rive med altfor mye i starten, hold deg til planen din. Du tåler at det går litt fortere en kort stund, men så må du roe deg ned og komme inn på planen din. Den derre starte hardt og øke på er bare noe man sier. Kun Johaug gjør det.

  6. Drikke. Ikke alle behøver drikke underveis på en 10 km, men stort sett alle på halv og hel. Det er drikkestasjoner i løypa, og om du ikke er selveste Sahara trenger du kun et halvt glass eller så. Klem koppen på midten så du får en liten tut, og kjør det i deg i fart. Ingen tid å miste!

  7. Smil. Du er heldig, husk det. Du har betalt masse penger for å starte, du har kanskje kjøpt noen nye snasne sko eller klær. Du kan bruke tid og penger på noe helt unødvendig i livet, bare fordi du fikk et innfall av lyst i mars. Det er din dag - og den blir garantert bedre om du smiler. Blir du sliten? Selvfølgelig, men hør på pusten til han ved siden av eller hun rett bak. Du kan grave enda dypere - og fortsatt smile - for du nailer det!

  8. Ser du målbuen der fremme? Jeg lover at det fortsatt er mer i igjen. Gi jernet. Ingenting er så digg som å segne om på brosteinen på de ANDRE siden av den målbuen. Hvis du fortsatt kan tenke har du faktisk mer igjen. LØP! (Obs obs, i noen løp er det flere sånne buer før den siste. Just saying!)

  9. Selfie time! Go mad. Skryt uhemmet og sol deg i din egen svette glans. Du greide det!

IMG_4044.JPG

Husk at det er gøy da!