Ikke vær bambi på isen!

Hvis du har lyst til å løpe ute hele året, og du tilfeldigvis er så heldig å bo her til lands, kan du like gjerne skaffe deg noen pigger. Om du løper 2-3 ganger i uka er det nok tilstrekkelig med ett par, løper du mer enn 4-5 mil i uka vil jeg sterkt anbefale minst to par.  Par sko altså, ikke pigger, hvis du ikke skjønte det.

Piggsko

Jeg har et par Icebug Anima som jeg har vært veldig godt fornøyd med. Har løpt mye på isen, nedover og oppover, svinger og rett frem. Ikke et glipptak eller dårlig fraspark. Icebug har flere andre gode modeller også, og i tillegg kan du sjekke ut modeller fra Sarva, som også har bra piggsko og o-sko.

Icebug er svensk og Sarva er finsk - bare det skule være gode nok bevis for at de vet hva som trengs for å løpe på glatta. Salomon har også piggsko som ser bra ut, men jeg kjenner ikke godt nok til disse - utover at jeg er fornøyd med terrengskoene jeg har derfra. Ligg unna modeller med for mye goretex, foten trenger lufting.  Les test av piggsko her på  klikk og  på osloby, hvor Sarva D´vil vant begge. Men ikke kjøp testvinneren uten å teste hvordan de ulike passer på din fot!

Egen pigging

Jeg har kjøpt pigger i Sverige. En boks med tjue dubber til knappe 200 SEK, og du kan selv skru piggene inn i løpeskoene (eller skoene du går til jobb med). Det som er supert med disse er at du selv velger hvor mye piggsko du ønsker deg. De kan også skrus ut igjen, men du bør ha en viss tykkelse på sålen. Det er ikke vanskelig, men tar 5-10 min per sko - selvsagt avhengig av hvor mange pigger du skal skru inn. 

 Best fungerer det etter min mening på terrengsko, de er også bra på snøføre pga strukturen i undersålen. Jeg har eksperimentert litt med hvor på foten jeg trenger mest for landing og fraspark, og hvor mange som må til for at det skal bli bra. Piggskoene jeg har (Icebugene altså), har totalt 17 eller 19  pigger i hver sko, det er mye. Det gir knallbra feste på skikkelig hålkeføre, men det er døden for leggene når det er lange parti med bar asfalt. Til slike dager er det mye bedre å ha 4-5 pigger midt under skoa. Etter min mening.

Løplabbet pigging

Løplabbet kan du få favorittskoene dine pigget. De tar 300 kr for jobben, og piggene. Løpinga må du gjøre selv. Har ikke prøvd, men antar du får samme effekt som ved å pigge selv - minus at du ikke kan skru ut og flytte, ta bort eller legge til hvis du ikke er fornøyd.

Brodder

Helt ærlig; brodder og løping er ikke sant. Det er bare grusomt. Men jeg vet andre har helt andre meninger om dette. Jeg kan gå gjerne gå til jobben eller butikken med brodder, men løpegleden min blir kidnappet hvis du voldtar løpeskoa min med brodder. Hvis du likevel vil prøve brodder tror jeg disse er de "beste", kjøpt på Løplabbet. Har hatt sånne i hus og under løpeskoene. Mark under skoa og strammegreiene slites av. 

Jeg får vondt i øynene av å se på bildet under, men hva gjør man ikke for leserne?

Ligger ikke i min ønskeliste hvertfall