Tusen takk for spørsmål! Det ble kanskje ikke så mange, men de som kom var krevende nok, så jeg skal kanskje være glad til?  Jeg så for meg sånne typiske bloggspørsmål som "har du kjæreste", "hva syns du er finest av røde og blå støvletter", "naturlig hårfarge eller fake". Og sånne spørsmål går jo fort å besvare: Ja. Aner ikke. Naturlig. Men over til de som faktisk ble stilt!

 

Eva stilte spørsmål om hvordan starte løpegruppe - og det har jeg besvart med en egen side om løpegruppe. Det er helt sikkert også andre som trenger gode tips til det, og da er det synd om den etterhvert skulle forsvinne langt ned i arkivet her.  

 

Siv stilte spørsmål om trening og graviditet/familieliv, og Marianne om løping og trøbbelmage.  

 

Barn og sånn

Vi har to barn, som nå er 2,5 og 5.5 år. De elsker å løpe begge to både inne og ute, minsta etterspør tur i joggevogna og eldste trener hver dag ved å løpe intervaller til/fra barnehagen (på eget initiativ altså). De tror alle foreldre løper på kvelden og i helgene, og at løpetights er normal påkledning. De har også deltatt i ganske mange barneløp, og jeg har selv arrangert barneløp her hvor vi bor. Det kan jeg bare anbefale også andre å gjøre, du trenger virkelig ikke mye mer enn to tomme hender og masse entusiasme!

Jeg trente i begge svangerskapene, men kuttet vel løpingen i 4.-5. måned i begge svangerskapene. Trente etter det på elipsemaskin og sykkel, litt styrke, balanse og sånne ting. Begge gangene trente jeg til dagen før fødsel, men treninga fram til fødsel var mest på trimnivå altså. Jeg kom også ganske fort i gang igjen med trening etter fødsel, da med kjipe stramme øvelser for bekken og sånn. Jeg husker ikke nå hvor lang tid det tok før jeg løp første gang men gjetter 3 mnd, for jeg tror jeg fulgte anbefalingen. Løp da mest mulig på mykt underlag, og kortere turer. Etter fødsel nr to løp jeg forsiktig allerede etter 4 uker, og deltok i løp 5-6 uker etterpå, som gikk langt bedre enn forventet. Men fødsel nummer to var vesentlig lettere for kroppen, da første var med kopp og tang, som ga meg problemer i ettertid. 

Det å komme i gang med trening etter svangerskap er tungt, til tross for at jeg holdt meg i rimelig god form underveis. Det er vel som å komme i gang igjen etter en hvilken som helst annen pause, kanskje bortsett fra at man også gjerne har et par kilo for mye og i konstant søvnmangel. Det er tungt å løpe når man er i dårlig form, det kan ikke bestrides. Og man sammenligner jo lett med hvordan formen var før, og da kan man jo bli litt motløs når det er sykt hardt å løpe mye roligere ;-) Men, min erfaring er uansett at det går relativt fort å komme seg opp og tilbake på nesten samme nivå som før. Kanskje bare noen måneder med litt strukturert trening før en føler at formen er nesten som før. Helt tilbake i slag har derimot vært en lengre reise for meg, kanskje så mye som 2 år. Men dette tror jeg har mest å gjøre med hverdagen og totallogistikken, at det rett og slett ikke er like mye tid og overskudd etter barn som før.  Det er litt vanskelig å ha struktur i treninga og det er av og til vanskelig å ha tilstrekkelig med harde økter, fordi energien før trening bare tilsier at det blir en rolig kosejogg. Samtidig vil jeg trekke frem at jeg faktisk syns det er enklere å trene nå med to barn, enn før barn. Fordi timeplanen er så mye tettere kan jeg ikke sitte på rumpa og lure på når jeg skal trene, jeg må bare hoppe i tøyet og stikke med det samme åpningen er der.  Derfor er også løping perfekt, fordi jeg ikke må rekke en bestemt time på et senter eller må bruke mye tid på transport til og fra trening.

Jeg håper det var svar på det du lurte på Siv, hvis ikke kan du presisere i nytt spørsmål her! 

 

Løping og magetrøbbel

Jeg sliter ikke selv mye med det, men har hatt perioder som magen har vært mer på tur enn andre. Spesielt etter svangerskap nummer to har jeg vært mer plaget, men det kan også ha med at jeg ofte må trene for tett på måltider hvis jeg skal få til trening den dagen.  I tillegg har jeg hatt problemer som følge av harde jernpiller.

Jeg tror at for å komme til bunns i mageproblemene så må du stille deg noen spørsmål rundt hva du spiser og drikke, hvor tett på treningen det er, tar du piller av noe slag som er harde for magen? Drikker du cola eller kaffe/te siste timen?

Jeg vet at melk er et produkt mange skyr før konkurranser, andre skyr kaffe eller bruker det bevisst et visst antall timer før konkurranse fordi det setter fart på magen. Egg og tung middagsmat styrer jeg selv unna før konkurranser, for meg passer det best med brødmat og havregrøt. Det kan være lurt å notere hva du spiser (og drikker) som siste måltid før økter, og notere kort etterpå hvor galt det gikk med magen. Jeg vet ikke om du har gjort det allerede? Har du testet deg for glutenallergi eller andre matallergier?

En annen ting som kan hjelpe er å styrke lukkemuskulaturen, det høres kanskje snålt ut - men test ut med 3 x 2- 5 min knipeøvelser gjennom dagen i et par uker. Kan gjøres når du kjører bil, buss eller sitter på jobb eller i sofaen. 

Det er i grunnen det jeg kan komme på av tips og råd. Det er en viss sjanse for at du må leve med problemet, men det er ingen grunn til å gi opp for tidlig heller!  Vil gjerne høre fra deg igjen Marianne, enten det går skeis eller bra:-)

 

Takk for spørsmålene! Det er fint å høre hva leserne mine er opptatt av og lurer på.