Kan man bli bedre uten en treningsplan?

Et idiotisk spørsmål tenker du kanskje. Men inntrykket mitt er at mange mosjonister bruker (mye) tid og penger på både pt og treningsprogram.   Men er det egentlig nødvendig? Kan man ikke bare trene?

image.jpg

Det kommer selvfølgelig an på nivå du er på og hvilket nivå du ønsker å være på. Det kommer også an på hvor godt du trives i settingen med rigid program, det passer ikke for alle uansett livssituasjon.

Noen er alene med tre kids, noen jobber offshore og har tid til å trene, men kun mølle og styrkerom. Andre reiser mye og befinner seg konstant på nye og ukjente steder, kanskje også med svært lange arbeidsdager.

Alle har en eller annen begrensning - og hver og en av oss må ta en samtale med oss selv hvordan den begrensningen ikke skal begrense oss for evig og alltid.

Min erfaring er at i de ukene med mest begrensning er jeg flinkest til å prioritere trening, mens uker med litt slakk faktisk blir litt sløvere. Det er kanskje litt sært?! Jeg vet ikke, selv tror jeg ikke det er helt tilfeldig. Så er det ikke gitt at jeg hadde greid å prioritere like hardt dersom det var mange harde uker på rad. I uker med få tidslommer for trening gjør jeg mesteparten av løpinga mi til og fra jobb, og har ettermiddagene og kveldene til logistikk hjemme og diverse verv, overtid etc.

 

 

Jeg har absolutt ingen plan over treninga mi, men det er likevel noen faste holdepunkter (og noen vil sikkert hevde at dette jo er en plan - Men i mitt hode har en plan langt mer detaljer i seg, og ikke minst periodisering, konkurransetopping, spesifikk trening før ulike distanser bla bla bla):

  • Ca 50 km løping per uke
  • 1 langtur (15 km +) 
  • 1 dynamisk yoga 1t
  • solhilsen 10 stk minst morgen og kveld (hjelper på den stive ryggen min)
  • 15-20 pushups morgen og kveld (dette er noe nytt jeg har begynt med! Tror jeg liker det😝)
  • transportsykling, ca 5 mil i uka

 

Jeg har ingen fast intervalløkt eller tempoøkt i uka, men prøver å få til progressiv 10-15 km økt eller en motbakkeøkt. Kort oppsummert vil jeg si at treninga mi er bare sausa sammen etter hva jeg føler for den dagen eller hva dagen tillater.  Etter min mening burde dette resultert i rævva form. 

image.jpg
image.jpg

Men jeg har faktisk prestert ganske godt på konkurranser i året, gitt mitt nivå altså. Pers på 5 km og 45 min på sentrumsløpet (rett bak pers). SRM tider rett bak persen er også gode indikasjoner på at formen ikke er dårlig i det hele tatt. Jeg syns det er rart og uventet at manglende intervaller og andre "kvalitetsøkter" ikke betyr mer. Nå har jeg selvfølgelig ingen mulighet til å vite hvor mye raskere jeg kunne løpt disse løpene i år MED riktig trening - men jeg blir jo ikke yngre med åra heller. 

Kanskje er det sånn at jeg ikke trenger intervaller, at kroppen min responderer bra med mye trening i sone 2 og 3? 

Jeg hører gjerne fra leserne - både de som syns jeg er helt dust og de som evt har noen vettuge innspill her!

 

Mens jeg venter på fasit fra dere skal jeg gjøre meg klar for 10 for Grete under Oslo maraton på lørdag. Jeg ladet opp på vakre Sognsvann i går med 2 runder i pulssoner ubehagelig. Jeg må helt klart jobbe med hodet til lørdag, for makan til negativitet i hue skal du lete lenge etter. Nedsnakking må byttes ut med oppsnakking, når distansen øker fra 6.6 til 10 km! I går var alt bare fælt og tungt, men sluttiden var overraskende bra, kun 10 sekunder bak persen fra 2010(!) Kanskje er sub 45 innenfor rekkevidde?? Eller kanskje må jeg krabbe i mål etter tidenes Brink? Vi får se - man skal aldri undervurdere startnummereffekten! Og nå er kneet helt bra igjen også👌🏻

Jeg kjørte visste samme generalprøve i fjor også gitt - veldig nyskapende og spennende det jeg driver med i treninga! Litt foran på SRM tiden (men muliges litt tyngre runde pga omlegging løype ifjor), og fasit på 10 for Grete: 44:57 Heligivs er ikke løping matematikk, så dette sier ingenting om hva som skjer på lørdag!!

 

 

Survival guide Oslo maraton